Mainos

Vasemmistolainen Türk Slovenian presidentiksi

Slovenian presidentin virka on pääosin seremoniallinen. Danilo Türk on melko uusi tulokas Slovenian politiikassa.

Vasemmistolainen entinen diplomaatti Danilo Türk on valittu Slovenian uudeksi presidentiksi. Keskusvaalilautakunnan alustavien tulosten mukaan Türk sai yli 68 prosenttia äänistä presidentinvaalien toisella ja ratkaisevalla kierroksella.

Keskusta-oikeistolaisen hallituksen tukema entinen pääministeri Lojze Peterle sai tyytyä vajaaseen 32 prosenttiin äänistä, kun lähes kaikki äänet oli laskettu myöhään eilen.

Ensimmäisten arvioiden mukaan Türkin nousu presidentiksi saattaa viedä oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit vaalivoittoon ensi vuonna pidettävissä parlamenttivaaleissa.

-Tämä tulos on selvä varoitus hallitukselle. Ihmiset ovat tyytymättömiä hallituksen erehdysten ja korkean inflaation vuoksi, sanoo Borut Hocevar, Zurmal 24 -lehden politiikan toimittaja.

Lojze Peterle on maan entinen pääministeri. Türk sen sijaan on melko uusi tulokas Slovenian politiikassa.

Slovenian presidentin virka on pääosin seremoniallinen. Pieni mutta vauras Slovenia hoitaa EU:n kiertävää puheenjohtajuutta ensi vuoden alkupuoliskolla.

Kyselyjen valossa Türk, 55, oli saamassa lähes 70 prosenttia äänistä, vaikka hävisikin Peterlelle vaalien ensimmäisellä kierroksella 21. lokakuuta. Oikeustieteen professori Türk on entinen diplomaatti, jota kannattavat useimmat maan vasemmistopuolueet.

-Olen alusta lähtien odottanut voittavani nämä vaalit. Tuskin kukaan muu oletti näin käyvän, mutta kampanjan edetessä odotukset ovat kasvaneet ja juuri nyt olemme hyvinkin toiveikkaita, Türk sanoi käytyään äänestämässä pääkaupungin Ljubljanan keskustassa.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan monet slovenialaiset ovat pettyneet pääministeri Janez Jansan vanhoillisen hallituksen toimiin.

-Hallituksen on tajuttava, että emme ole kuuroja emmekä sokeita. Haluan äänelläni auttaa Sloveniaa edes vähän valoisampaa tulevaisuutta kohti, sanoo 54-vuotias englanninopettaja Darja Robic.

Kyseessä olivat kolmannet presidentinvaalit sen jälkeen kun Slovenia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta vuonna 1991.

Nykyinen presidentti Janez Drnovsek ei pyrkinyt toiselle viisivuotiskaudelle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.