Vasemmistojohtajat: Liittoutumattomat Suomi ja Ruotsi viisain ratkaisu

Suomen ja Ruotsin pysyminen liittoutumattomina maina on viisain ratkaisu koko Euroopan turvallisuuden kannalta, sanovat Suomen ja Ruotsin vasemmistopuolueiden johtajat.  

Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoi Helsingin-vierailullaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi sotilaallista jännitettä ja asevarustelua koko Euroopassa.  

Sjöstedtin mukaan Venäjän nykyinen kehityssuunta autoritaarista ja nationalistista oikeistopolitiikkaa edustavan presidentti Vladimir Putinin johdolla on erittäin kielteinen.  

-On tärkeää, että reagoimme lujasti ja selvästi Venäjän ihmisoikeusrikkomuksiin, mutta ei ole syytä palata kylmän sodan ajatteluun, Sjöstedt sanoi Helsingissä.   

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan on tärkeää, että Euroopassa on Suomen, Ruotsin, Itävallan ja Irlannin kaltaisia liittoutumattomia maita, jotka mahdollisessa kriisitilanteessa voivat liittoutumien ulkopuolella etsiä ratkaisuja ongelmiin.  

Arhinmäki viittasi presidentti Sauli Niinistön viime elokuussa Venäjälle ja Ukrainaan tekemään neuvottelumatkaan, jonka aikana hän tapasi Putinin ja ukrainalaisen kollegansa Petro Poroshenkon.  

-Jos olisimme olleet Naton jäseniä, Niinistö ei todennäköisesti olisi ollut sellaisessa asemassa, että hän olisi voinut tällä tavoin etsiä ratkaisua kriisiin, Arhinmäki sanoi.  

Lue myös:

    Uusimmat