Mainos

Vasemmisto: Hallitus nolasi presidentin

Vasemmisto syyttää hallitusta ja pääministeriä presidentin syrjäyttämisestä EU:n huippukokouksista. Raskain syytös eduskuntasalissa oli tänään, että hallitus on toimillaan nolannut presidentin lautaskiistassa.

- Toivon että pääministerillä olisi kirkkaana mielessä, että presidenttiä ei siirretä syrjään, eikä häntä myöskään menetelmissä nolata, niin kuin hallituksen toimesta on ikävä kyllä tapahtunut, SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma sanoi.

Pääministeri Matti Vanhanen sai koko päivän selitellä, ettei käytäntö oikeastaan muutu.

- Tässä ei siis kielletä sitä, etteikö presidentti joissakin olosuhteissa saattaisi osallistua. Meillähän on historiasta nähtävissä että esimerkiksi silloin, kun Ranskasta on presidentti ja pääministeri eri pääpuolueista, niin he halusivat molemmat paikalle, Vanhanen sanoi.

Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään kirjelmän, jonka mukaan Suomea edustaa EU-huippukokouksissa pääministeri. Pääministeri Vanhasen mukaan kirjelmä on tehty täsmälleen perustuslain mukaisesti.

Presidentti Tarja Halosen eilisistä ennennäkemättömän kovista vastaväitteistä Vanhanen ei ollut tietävinään mitään.

- No ei teidän kannata yrittää sitä, että pääministeri lausuisi jotakin presidentin esittämistä kannanotoista, Vanhanen lausui.

Demarit puhuivat kuin yhdestä suusta presidentin kanssa. Presidentin vallan karsimisesta on selvästi tulossa vaaliteema. Halosella on siis koko vasemmiston tuki takanaan, mutta ei ainuttakaan valtiosääntöasiantuntijaa.

Katso Matti Maunun juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.