Mainos

Vasasillan aseella ei murhattu Palmea

Tukholmassa vallitsi torstaina syvä pettymys, kun poliisi kertoi, ettei keskiviikkona löydetyllä aseella ole mitään yhteyttä pääministeri Olof Palmen murhaan 1986. Poliisisukeltajien Tukholman keskustasta löytämä ase on nimittäin väärää kaliiberia. Jos kyseessä olisi ollut murha-ase, olisi murhasta epäilty Christer Pettersson voitu huomattavasti helpommin yhdistää surmatyöhön.

Poliisi aloitti sukellukset saatuaan vihjeen Vasasillan lähistöllä sijaitsevasta aseesta Petterssonin tuttavalta. Revolveri löytyikin juuri ilmoitetulta paikalta. Epäilijät ehtivät varoitella, että asiat olivat sujuneet liiankin hyvin, ja olivat jälleen kerran oikeassa.

Pikainen tutkimus osoitti, ettei kyseessä ollut murha-ase. Tieto aseen löytymisestä keskiviikkona herätti suuria toiveita, jotka kuitenkin torstaina kariutuivat. Palmen murha on edelleenkin ruotsalaista yhteiskuntaa vaivaava avoin haava, ja monet toivovat hartaasti, että vuosien takainen surmatyö selvitetään.

Eräillä tahoilla on myös toisenlaisia motiiveja toivoa selvyyttä helmikuisen murhayön tapahtumiin. 50 miljoonan kruunun - eli noin 35 miljoonan markan - palkkio odottaa henkilöä, jonka antaman vihjeen perusteella syyllinen saadaan selville. Alkuviikosta palkkiota havittelevat aloittivat murha-aseen sukellukset juuri Vasasillan tuntumassa. Poliisi sai myös vihjeen aseesta ja aloitti omat sukelluksensa vieri vieressä 'yksityisyrittäjien' kanssa. Poliisin sukeltajat vetivät pitemmän korren ja löysivät aseen.

Uusi oikeudenkäynti?

Syyttäjäviranomaiset vaativat alkuvuodesta uutta oikeudenkäyntiä Christer Petterssonia vastaan. Pettersson tuomittiin Palmen murhasta elinkautiseen, mutta valituksen jälkeen hovioikeus vapautti miehen todisteiden puutteessa. Syyttäjien mukaan esiin on vuosien mittaan tullut uusia todisteita, jotka vaativat uutta oikeudenkäyntiä. Ruotsin korkein oikeus ottaa kantaa vaatimukseen lähikuukausien aikana.

Poliisi on vuosikausia ollut vakuuttunut siitä, että Christer Pettersson on heidän etsimänsä mies. Tukholman alamaailmassa pikkurikollisena tunnettu Pettersson on tällä haavaa vapaalla jalalla. Hän kiistää edelleen osallisuutensa murhaan.

Ruotsin poliisi aikoo jatkaa sukelluksia löytääkseen oikean murha-aseen. Sukelluksia on tarkoitus jatkaa samalla alueella, mistä keskiviikkona löytyi vääräksi osoittautunut revolveri. Työtä jatketaan nyt kuitenkin huomattavasti vaimeammissa tunnelmissa kuin alkuviikosta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.