Mainos

Vasaraniskuja poliisin päähän – 9 vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Jaroslav Olegovich Vostrikovin poliisin murhayrityksestä yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen. Vostrikov löi poliisimiestä maaliskuussa useita kertoja päähän vasaralla.

Kaksi helsinkiläispoliisia oli maaliskuussa saattamassa 30-vuotiasta Vostrikovia Venäjän junaan. Maahanmuuttovirasto oli tehnyt miehestä käännytyspäätöksen. Vostrikov oli saapunut Suomeen turistiviisumilla heinäkuussa 2011 turistiviisumilla.

Vostrikov kertoi oikeudessa, että hän oli pelännyt, että hänet tapetaan Venäjällä. Vostrikov on oman käsityksensä mukaan merkittävä poliittinen toimija maassa.

Paria päivää ennen kuin miehen piti ilmoittautua poliisiasemalla, hän oli yrittänyt hirttäytyä, muttei pystynyt siihen.

Halusi vankilaan

Seuraavana päivänä hän oli miettinyt, mitä hän voisi tehdä, ettei häntä käännytettäisi. Jos hän tekisi pienen rikoksen, hänet vain lähetettäisiin Venäjälle, mies oli miettinyt. Vostrikovin johtopäätös oli se, että hänen pitäisi tehdä erittäin raskas rikos, surmatyö.

Alunperin hän oli halunnut tappaa henkilön, joka oli tehnyt laittoman ja epäoikeudenmukaisen päätöksen käännyttää hänet, mutta hän ei tiennyt, kuka se henkilö oli. Vostrikov oli päättänyt tappaa poliisin, joka oli toteuttamassa päätöstä. Hän hankki vasaran, jonka piilotti hihaansa.

Malmin poliisiasemalla 5. maaliskuuta Vostrikov oli yllättäen ottanut vasaran esiin ja lyönyt takaapäin poliisimiestä päähän. Poliisi kaatui maahan ja venäläinen löi makaavaa miestä vielä kahdesti uudestaan.

Toinen saattamassa ollut poliisimies oli tullut apuun, mutta perääntynyt Vostrikovin lähestyessä häntä vasara kohotettuna.

Vostrikov oli päättänyt antautua, mutta löi vielä tajutonta poliisia kahdesti uudestaan ohimoon. Iskuja oli siis yhteensä viisi.

Oikeudessa Vostrikov sanoi, ettei hänellä ollut mitään tätä poliisimiestä vastaan.

Vostrikov oli antautunut ja kertonut tapahtumista rauhallisesti kiinnioton jälkeen.

Mielentilasta ristiriitaisia arvioita

Mielentilatutkimuksen tehnyt lääkäri piti Vostrikovia syyntakeettomana.

– Vostrikov on psykoottinen, hänellä on paranoidisia harhaluuloja ja hän on osoittanut arvaamattoman väkivaltaista käyttäytymistä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos katsoi miehen vain alentuneesti syyntakeiseksi.

– Ei voida luotettavasti päätyä sellaiseen johtopäätökseen, että Vostrikovin psyykkiset oireet olisivat olleet tekohetkellä niin vaikea-asteisia ja hänen todellisuudentajuaan ja käytöksensä säätelykykyä ratkaisevasti heikentäviä, että häntä voitaisiin pitää syytteenalaisten tekojensa suhteen syyntakeettomana.

Mielentilatutkimuksen mukaan Vostrikovilla on ollut suuruusharhoja itsestään ja omasta merkityksestään maailmassa ja hän on joskus kokenut olevansa kuin Jumala.

Oikeus katsoi Vostrikovin alentuneesti syyntakeiseksi, ja tämä alensi hänen rangaistustaan.

Yhdeksän vuoden vankeustuomion lisäksi mies määrättiin maksamaan vakavasti loukkaantuneelle poliisimiehelle korvauksia 39 000 euroa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.