Varusmiesten varpaat ja hiihtäjien posket vaarassa paleltua

Tänä aamuna Utsjoen Kevojärvellä mitattiin talven kovimmat pakkaslukemat, -37,9 astetta.

Paukkupakkasilla ihon lievistä paleltumavammoista kärsivät monet ulkona liikkuvat ja työskentelevät, mutta vakavia paleltumisia sattuu Helsingin Ihopisteen erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalon mukaan harvoin.

- Suomalaisilla on herkkä ja ohut iho ja lieviä paleltumia sattuukin talvisin paljon. Kun iho alkaa paleltua, siinä näkyy ensin vaalea läiskä, joka tuntuu ikävältä ja jossa pakkanen tuntuu pistelevältä. Sen jälkeen kun paleltuma on syntynyt, vaalea läiskä on tunnoton ja kylmyys lakkaa tuntumasta iholla. Poskipäät ja nenä ovat alttiimpia ja tietysti esimerkiksi varusmiesten varpaat.

Lievät paleltumat paranevat ajan kanssa. Pahimmillaan esimerkiksi sormet ja varpaat voivat kuitenkin paleltua niin, että ne menevät kuolioon ja seurauksena saattaa olla varpaiden menetys.

- Kun huomaa, että iho on paleltunut eikä ole mahdollista mennä sisälle lämpimään, paleltunutta ihoa kannattaa lämmittää esimerkiksi kädellä. Paleltunutta ihoa ei kannata hautoa kuumalla eikä hieroa, opastaa Aitasalo.

Aitasalon mukaan paras keino suojautua pakkaselta on vaatetus.

- Kommandopipo ja kaulaliina poskipäiden suojaksi ovat parhaita keinoja pakkaselta suojautumiseen. Pakkasvoiteet, jotka ovat vedettömiä, aiheuttavat usein sen, että iho hikoilee voiteen alla ja voide saa aikaan hikikerroksen voiteen ja ihon väliin ja tällöin iho paleltuu vielä helpommin. Vedetön voide estää kylmän tuntemuksen, mutta paleltuma-alttius voi lisääntyä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat