Mainos

Varusmiespalveluksen alaikäraja nousee vuodella

Varusmiespalveluksen alaikärajaa ollaan nostamassa. Hallitus antoi tänään eduskunnalle asevelvollisuuslain muutosesityksen, joka nostaisi ikärajan 18 vuoteen.

Joukkue suksilla


Nykyisin palveluksen voi aloittaa jo 17-vuotiaana. Vastaava muutos tehdään naisten asepalveluksesta annettuun lakiin. Vuosittain varusmiespalveluksen aloittaa vapaaehtoisena 600-700 nuorta miestä. Heistä puolet ei ole täyttänyt 18:aa vuotta aloittaessaan palvelusta.

Muutoksen taustalla on se, että lapsen oikeuksia käsittelevä kansainvälinen yleissopimus määrittelee jokaisen alle 18-vuotiaan lapseksi.

Suomi on kannattanut kansainvälisissä neuvotteluissa aseellisiin tehtäviin osallistuvien ikärajan nostamista kaikissa tapauksissa 18 vuoteen.

Uutena määräyksenä lakiin tulee kohta, jonka mukaan palveluksessa olevan asevelvollisen on noudatettava sotilaallisen yhdenmukaisuuden ja palvelusturvallisuuden vaatimia määräyksiä sotilaan ulkoasusta.

Määräyksiä tästä asiasta antaisi puolustusvoimain komentaja. Asevelvollisuuslakiin tulee myös aiemmin hallitusmuotoon sisältynyt säännös opetuskielestä. Sen mukaan asevelvollisen opetuskieli on joko suomi tai ruotsi. Muutokset on tarkoitus saattaa voimaan maaliskuun alusta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.