Varusmieskoulutuksen asema tapetilla Norjassa

Varusmiehille halutaan antaa paremmat mahdollisuudet hyödyntää varusmieskoulutustaan siviilialan opinnoissa ja työnhaussa. Pohjoismainen asevelvollisuusasioita käsittelevä konferenssi esittää, että varusmieskoulutuksesta saisi hyvitetystä siviilialan opinnoissa.

Varusmieskoulutusta

Konferenssin julkilausumassa kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, miten yhteiskunta arvostaa asevelvollisuuden suorittamista. Kokous piti edelleen tärkeänä, että asevelvollisilla on mahdollisuus saada henkilökohtaisia palvelustodistuksia, lausuntoja tai vastaavia, joita he voivat käyttää haettaessa työtä tai lukea hyväksi siviilikoulutuksessa varusmiespalveluksen suorittamisen jälkeen. Norjan Kongsbergissä kokoontunut konferenssi luovutti lausuntonsa Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan puolustusministereille tänään.

Pohjoismainen konferenssi vastaa luonteeltaan Suomen valtakunnallisia varusmiestoimikuntapäiviä. Konferenssi järjestetään vuosittain vuorotellen eri pohjoismaissa. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin 25 vuotta sitten. Tänä vuonna tapaamiseen osallistui ensimmäistä kertaa tarkkailijoita Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Myös Suomessa keskusteltu hyvityksistä


Suomen puolustusvoimissa ajatus hyvityksiin suhtaudutaan myönteisesti. -Asevelvolliset eivät ole voineet hyödyntää riittävästi saamaansa koulutusta myöhemmin siviilielämässä, arvioi Pääesikunnan asevelvollisuusosaston päällikkö, eversti Leo Kotilainen.

Tuleeko idästä ketään?

Varusmieskoulutus on kuitenkin kiinteä osa yhteiskuntaa ja sen koulutusjärjestelmää. Siviilissä saatua koulutusta hyödynnetään asevelvollisuuden aikana mahdollisimman tehokkaasti. -Periaatteena pitäisi olla, että vastaavasti varusmiespalveluksen aikana saatua koulutusta voidaan hyödyntää yhteiskunnan eri sektoreilla, huomauttaa Kotilainen.

-Varusmiespalvelus on asevelvollisuuslakiin perustuva velvollisuus. Kyse on paljolti siitä, millä tavalla yhteiskunta arvostaa velvollisuutensa suorittaneita. Kun kansalaisella on velvollisuus antaa vuosi elämästä yhteiskunnalle varusmiespalveluksessa, niin vastaavasti yhteiskunnalla pitäisi olla velvollisuus tukea häntä myöhemmin siviilielämässä, toteaa Kotilainen. Nykyisellään esimerkiksi varusmiesautonkuljettajat ovat voineet suorittaa ajokortin palveluksensa aikana. Sotilaspoliisit saavat puolestaan hyvitystä vartijan ammattiin kuuluvissa opinnoissa.

Pääesikunta on esitellyt kahden viime vuoden ajan puolustusvoimien koulutusta, erityisesti johtamiskoulutuksen 20 opintoviikon pakettia, ammattikorkeakouluissa, korkeakouluissa ja yliopistoissa. -Tarkoituksena on, että siviilitutkintoihin voitaisiin hyväksyä varusmieskoulutuksessa saatua koulutusta siviiliopiskelua korvaavina opintoviikkoina. Kukin oppilaitos ja oppituolin haltija kuitenkin harkitsisi itse kuinka monta opintoviikkoa kuhunkin tutkintoon hyväksytään, Kotilainen sanoo. Järjestelmä toimii osittain jo nyt eräissä yliopistoissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat