Mainos

Varusmiehet saataisiin kaupungin lumitöihin muutamassa tunnissa

Varusmiesten käyttäminen Helsingin lumitöissä olisi poikkeuksellista, mutta Puolustusvoimilla on avun antamiseen hyvät valmiudet. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että Helsingin kaupungin rakennusvirastossa harkitaan varusmiesten virka-avun pyytämistä. Tilanteen kehittymistä seurataan myös maavoimien esikunnassa Mikkelissä.

- Olemme varautuneet luonnonkatastrofeihin, vaikka sellaisesta ei taida vielä olla kyse, toteaa majuri Eero Oijala.

Oijalan mukaan varusmiehille löytyy riittävästi lapioita ja muita työkaluja, mutta Puolustusvoimien ajoneuvot eivät sovellu lumenluontiin.

Helsingin kaupungin kaupungininsinööri Matti-Pekka Rasilainen toteaa, että virka-avun käyttämisestä käyty keskustelu on ollut "hyvin alustavaa". Lisäksi asiasta tekee mutkikkaamman se, että lumiongelma on monessa tapauksessa yksityisen kiinteistön vastuulla, ei kunnan.

Aikaisemmin rakennettu tulvavalleja

Varusmiesten saapuminen lumitöihin edellyttäisi, että apua tarvitseva viranomainen lähettää pyynnön Etelä-Suomen sotilasläänille. Sopivasta joukko-osastosta saataisiin virka-apuosasto paikalle muutamassa tunnissa.

- Tietääkseni varusmiehiä ei ole käytetty aiemmin lumenluontiin, mutta virka-apuna on osallistuttu esimerkiksi tulvavallien rakentamiseen, majuri Eero Oijala sanoo.

Puolustusvoimat hoitaa vuosittain useita satoja virka-aputehtäviä. Varusmiesosastoja käytetään etenkin kadonneiden ihmisten etsinnässä. Lisäksi viranomaiset tarvitsevat pienimuotoisempaa asiantuntija-apua esimerkiksi räjähteiden raivaamisessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.