Mainos

Varuskunnat petissä - Sydney-pöpö niittää

Tämäntalvinen flunssavirus on kellistänyt petiin jo noin 3000 varusmiestä ympäri Suomen. Lääkintäeversti Risto Visakorpi Sotilaslääketieteen laitokselta ynnäili lukuja maanantaina ja kertoi mukaan tulleen uusia, pienempiä varuskuntia. Myös isojen varuskuntien sairastuvissa virus näytti edelleen vaikuttavan.
-Leviämässä on, Visakorpi päätteli.
Hän uskoi influenssan vaivaavan vielä tämän viikon ja laantuvan sitten pikku hiljaa.

Käytännössä sairastuneita lienee lähes kaikissa varuskunnissa, mutta aivan pienistä potilasmääristä ei Sotilaslääketieteiden laitokseen ilmoiteta.

Tämänkertainen A-virus on läheistä sukua viimetalviselle Wuhan-virukselle. Osa viruksista edustaa ärhäkkäämpää tyyppiä, ns. Sydney-virusta, joka löydettiin Australiasta viime syksynä. Taudin tyypillisiä oireita ovat korkea kuume, lihaskivut ja huonovointisuus. Kuume nousee potilaalle äkkiä, jopa muutamassa tunnissa.
-Jotkut voivat reagoida poikkeuksellisellakin tavalla, esimerkiksi vatsaoireilla, mutta se ei ole tyypillistä, kertoo laboratorion johtaja, dosentti Reijo Pyhälä Kansanterveyslaitokselta.

Viivästynyt ja kesy virus

Pyhälän mukaan tämänkertainen epidemia eteni jo Euroopassa kesynä, ja myös siksi sen tulo Suomeen viivästyi. Ensimmäiset virustapaukset todettiin täällä ennen joulua, mutta silloin virus ei yltänyt edes lievän flunssa-aallon asteelle.

Dosentti Pyhälän mukaan on epätodennäköistä, että viime vuonna sairastellut joutuisi tämänvuotisen taudin kouriin. Jos sairaus kuitenkin iskee, oireet ovat ilmeisesti lievät. Sairastuneista etenkin vanhusten ja perustauteja potevien kannattaa vahtia kuntoaan jälkitautien varalta.

Pelkällä Sydney-viruksella suomalaiset eivät välttämättä selviä. Toinen, pienimuotoinen epidemia saattaa saapua maahan ennen kevättä.
-Euroopassa, etenkin Englannissa, on ollut liikkeellä baijerilaisviruksia. Virusta on eristetty esimerkiksi Moskovassa, Pyhälä kertoo.
Hänen mukaansa virus iskisi lähinnä lapsiin, nuoriin ja aikuisiin - ei niinkään riskiryhmiin.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja