Varttuneiden alkoholinkäyttö kasvaa nopeimmin

Varttunut väki on suurelta osin vastuussa 2000-luvun alkoholinkulutuksen lisääntymisestä.

Eniten kulutustaan ovat lisänneet 50-69-vuotiaat. Tämän ikäluokan miesten vuosikulutus on jo nuorempien ikäryhmien tasolla ja naisetkin ovat ottaneet ryyppäämisessä kiinni nuorempiaan.

Alkoholin hinnanlasku näyttää vaikuttaneen varttuneiden juomiseen, mutta syitä on enemmänkin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Pia Mäkelä.

- Yksi syy on se, että nykyinen sukupolvi on aiempaa märempi sukupolvi. Vielä 90-luvulla yli 50-vuotiaiden alkoholinkulutus väheni, nyt 2000-luvulla se on noussut. Yksi syy on varmasti alkoholin saatavuuden paraneminen, kun toisaalta alkoholin hinta on laskenut ja toisaalta elintaso ja palkat ovat nousseet.

Varttuneelle maistuu kaikki lajit

Viiniä kuluu aiempaa enemmän myös muissa ikäryhmissä, mutta varttuneilla kulutus on lisääntynyt kaikissa juomalajeissa. Juomatapoja tutkittiin myös annoskokojen ja -tiheyden kannalta. Varttuneiden ikäryhmässä kasvua oli kautta linjan, eli alkoholia kuluu yhä isompia annoksia yhä useammin.

Alkoholin hinnanlaskulla ei näytä olevan suurta merkitystä nuorempien juomatapoihin. Ikäryhmä 15-29-vuotiaat ovat siirtyneet suurempiin kerta-annoksiin.

Kaikkiaan suomalaiset ovat lisänneet juomistaan noin viidenneksen tällä vuosikymmenellä. Varttuneilla alkoholin käyttökerrat lisääntyivät kolmanneksella. Eniten juomistaan ovat lisänneet ne suomalaiset, jotka ovat vähiten käyneet kouluja.

- Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa oli yhtenäiskulttuuri, eli sekä duunarit että pomot joivat samalla tavalla, tosin pomot joivat lisäksi vielä pikkuannoksia useammin. Nykyisin on tapahtunut selvä eriytyminen, eli humalajuomista tapahtuu enemmän vähemmän koulutettujen parissa, kertoo erikoistutkija Mäkelä.

Tiedot perustuvat viime vuoden juomatapatutkimukseen, josta on julkaistu ensimmäisiä tietoja Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat