Mainos

Vartiointiliikkeiden työnsarka laajenee

Turvatiimin palvelupäällikkö Jari Stolt seisoo tontillaan Helsingin rautatieasemalla keskellä vilkkainta ruuhka-aikaa. Hän kertoo että päihteiden väärinkäytöstä johtuvat häiriöt ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Usein kyse on alkoholin väärinkäytöstä.

- Nykyään kaikissa julkisissa tiloissa on ihmisiä, jotka ovat päihtyneitä erilaisista aineista. Nämä henkilöt aiheuttavat suurimman osan ongelmista ja järjestyshäiriöistä, joihin me joudumme puuttumaan.

Stolt myöntää, että vartiointiliikkeiden työntekijät ovat profiloituneet häiriköiden taltuttajiksi, mutta työ pitää sisällään paljon muutakin.

- Ensiapua, neuvontaa. Mutta meidän työstämme ihmiset yleensä näkevät vain sen näyttävän osan, silloin kun joku laitetaan maahan rauhoittumaan.

2000-luvulla kuvaan on astunut myös järjestäytynyt vandalismi, pääasiassa kyse on töhrinnästä. Häiriöitä, mihin poliisin on vaikea ehtiä esiintyy myös enenevissä määrin terveyskeskuksissa ja sosiaalihuollon tiloissa. Lakia onkin rukattu vastaamaan ajan haasteeseen.Joulukuun alusta vartiointiliikkeiden järjestyksenvalvojia voidaan sijoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon tiloihin, satamiin ja lentokentälle.

Laki antaa järjestyksenvalvojalle oikeuden poistaa häiritsevä henkilö tilasta, tarvittaessa taltuttaa voimaa käyttämällä ja turvatarkastuksen tekemällä. Stolt huomauttaa kuitenkin, että tarvittaessa poliisi on kutsuttava paikalle.

- Jos on tarve kiinniottoon, niin ei järjestyksenvalvoja sitä voi tehdä, vaan paikalle kutsutaan poliisi joka sitten vie henkilön putkaan.

Järjestyksenvalvojien työsarkan laajentaminen on osa isompaa uudistustyötä. Sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmä valmistelee par aikaa raporttia, jossa ehdotetaan vartiointiliikkeiden toimivaltuuksien lisäämistä.

Työryhmän puheenjohtaja kertoo MTV3 uutisille, että esillä on ollut liiallisesti päihtyneiden talteenottoa koskevia ehdotuksia. Esillä on ollut malli, jossa vartiointiliikkeille voitaisiin antaa oikeus ottaa talteen liiallisesti päihtyneitä. Lisäksi tyhjillään olevia putkien vuokraamista vartiointiliikkeiden säilöönottopaikoiksi selvitellään. Tällä hetkellä talteenotto on kuulunut yksiselitteisesti poliisille.

Suomen suurimman turva-alan yrityksen, Securitaksen hallintopäällikkö Timo Kerttula näkee suunnitelmassa ongelman.

- Tiedän että poliisi aika tarmokkaasti pyrkii eroon näistä tehtävistä, mutta siihen liittyy samanlaisia ongelmia kuin poliisitoiminnan yksityistämiseen

Poliisijohtaja Pentti Saira myöntää suunnitelmat, mutta toteaa että työryhmä jättää raporttinsa vasta loppuvuodesta.

- Emme aio siirtää poliisitehtäviä yksityisille. Kyse on avustavista tehtävistä.

Jos päihtyneiden talteenoton oikeutta laajennetaan, vaatii se kuitenkin merkittävän lainmuutoksen. Sairan mukaan vartiointialaa koskevat uudistukset jäävät seuraavalle eduskunnalle. Virkamiesjohtajana hän kuitenkin uumoilee, turva-alan uudistamistarpeet kirjataan hallitusohjelmaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.