Mainos

Vartija kuoli poliisin luotiin - ”ase laukesi vahingossa”

Syyttäjä vaati tänään Oulun käräjäoikeudessa Koillismaan poliisilaitoksen ryhmäesimiehenä toimineelle vanhemmalle konstaapelille syytettä törkeästä kuolemantuottamisesta, törkeästä huolimattomuudesta ja törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Konstaapeli ampui joulukuussa 2010 yöllisen omatoimisen aseellisen voimakäyttöharjoituksen aikana Pudasjärven poliisilaitoksella vartijaa kuolettavasti selkään.

Poliisi kiistää tähdänneensä mihinkään: hänen mukaansa ase laukesi vahingossa. Hänen puolustuksensa kiistää törkeän kuolemantuottamuksen, mutta myöntää kuolemantuottamuksen.

Poliisi kiistää myös törkeän huolimattomuuden, mutta myöntää huolimattomuuden sekä virkavelvollisuuden rikkomisen.

Vartija kuoli vapaavuorossa

Pudasjärven poliisilaitoksella oli tapahtumayönä paikalla neljä henkilöä, kolme poliisia ja yksi vartija. He sopivat omaehtoisesta aseellisesta voimankäyttöharjoituksesta. Ennen harjoitusta aseet tarkistettiin, panokset poistettiin ja puikotettiin laukeamisen estämiseksi. Koulutus tapahtui poliisilaitoksen kellarikerroksessa.

Vartija ja yksi poliiseista olivat vapaaehtoisesti suostuneet erilaisiin maalitehtäviin. Yhdelläkään paikalla olleista ei ollut voimankäyttökoulutukseen tarvittavaa pätevyyttä.

Harjoittelun päätteeksi sovittiin, että kaikki lähtevät laitoksen kahvioon. Syytetty poliisimies oli ladannut aseensa ennen kahvioon menoaan.

Kahvilassa yksi poliiseista ja vartija jatkoivat vielä aseen nopeusvetoa hep-huudon tahtiin, koska poliisin aseen esiinvetäminen ei ollut sujunut ohjesäännön mukaan ja riittävän ripeästi. Kaksi muuta paikalla ollutta poliisia seurasivat sivusta.

Kolmannen hep-huudon päätteeksi syytetty oli noussut seisomaan ja oli kuulunut kova laukaus. Vartija kuoli selkään osuneen luodin seurauksena.

Syyttäjän mukaan konstaapeli kohotti aseensa uhria kohtaan, muttei tähdännyt suoraan uhria. Uhrin asianajaja puolestaan katsoo, että hän kohdisti aseensa suoraan uhria kohden. Puolustus katsoo tapauksen olleen inhimillinen erehdys.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.