Mainos

Vartija kaasutti humalaiset suunsoittajat - sakkoja ja korvauksia

48-vuotias vartija tuomittiin sakkoihin, kun hän kaasutti pippurisumutteella kahta suutaan soittanutta humalaista. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla antamallaan päätöksellä vartijalle 30 päiväsakkoa eli maksamaan 330 euroa. Lisäksi vartija joutuu maksamaan tuhansia euroja korvauksia eri kuluista.

Vartija vetosi hätävarjeluun, mutta oikeus ei uskonut tähän.

Teko tapahtui huhtikuussa 2012 Helsinginkadulla sijaitsevassa Relaxin-ravintolan edustalla. Kello oli noin 17.00.

Vartija oli saanut tehtäväkseen poistaa humalainen mies ja nainen ravintolasta. Vartijalla ja kaksikolla oli ollut jo aiemmin sanaharkkaa, kun vartija oli poistanut toisen asiakkaan.

Vartija joutui tönimään suutaan soittaneita asiakkaita ulos. Ulkopuolella vartijan mukaan mies oli tehnyt valehyökkäyksiä, esittänyt tappouhkauksia ja repinyt paidan päältään. Vartija kertoi miehen nostaneen kätensä lyöntiasentoon, jolloin hän kaasutti. Nainen sai kaasua, kun tämä oli vartijan mukaan iskenyt kynnet hänen niskaansa.

Kaasutetuilla erilainen kertomus

Kaasua kasvoilleen saanut mies myönsi hermostuksissaan nimitelleensä vartijaa loukkaavasti, mutta kiisti hyökkäykset. Hänen kertomansa mukaan vartija oli soittanut jossain vaiheessa poliisit ja tämän jälkeen he olivat lähtemässä. Vartija oli estänyt kulkunsa ja suihkutti kaasua heti ja varoittamatta.

Nainen sanoi, ettei nähnyt miehen kaasuttamista. Kun hän oli kysynyt tapahtuneesta, vartija suihkutti kaasua suoraan hänen silmäänsä.

Asiakas kuvasi videon

Oikeus totesi vartijan kertomuksen olevan ristiriidassa terassilla olleen asiakkaan kuvaaman puhelinvideon kanssa. Muutamaa sekuntia ennen kaasutusta vartija ja mies olivat seisoneet paikallaan ja keskustelleet. Mitään hyökkäysliikkeitä ei näkynyt. Oikeus katsoi miehen kuitenkin esittäneen uhkauksia ja uhkaavia eleitä.

Käräjäoikeus totesi, että kaasusumutteen käytölle ei ollut perusteita ja se oli tilanteeseen nähden ylimitoitettua. Hätävarjelusta ei myöskään ollut kyse.

Rangaistusta pohtiessaan oikeus katsoi lieventäväksi seikaksi asianomistajien prosovoivan käyttäytymisen.

Oikeus määräsi vartijan maksamaan kivusta ja särystä miehelle 400 euroa ja naiselle 800 euroa.

Lisäksi vartija joutuu maksamaan miehen ja naisen oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 6000 euroa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.