Mainos

Varsovan ilmastokokous päättymässä laihaan sopuun

Varsovan ilmastokokouksen loppuistunto on alkamassa näillä hetkillä. Lopputulos on laiha kompromissiratkaisu.

- Tekstimuotoilu on sellainen, että maat ilmoittavat päästövähennystavoitteistaan vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana, jos suinkin pystyvät. Hyvää on se, että päästövähennykset koskevat kaikkia valtioita. Huonoa on puolestaan se, että muotoilu on löyhä eikä se ole oikeudellisesti sitova, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma Varsovasta.

Vaikeat rahoitusratkaisut siirtyivät työryhmässä ratkaistavaksi. Ainoa selkeä lopputulos, joka Varsovassa saavutettiin, oli sopu trooppisen metsäkadon torjunnasta.

- Jatkon kannalta ei ole kovin lupaavaa, että kokous venyi näin paljon yliajalle, vaikka ministerien ratkaistavana ei edes ollut mitään käänteentekeviä asioita, pohtii Antto Vihma.

Vihman mukaan Brasilia, Kiina ja Intia osoittautuivat kokouksen aikana hyvin joustamattomiksi. Sen sijaan Yhdysvallat yllätti myönteisesti.

- Yhdysvallat on ollut täällä aika rakentava. Hehän ajoivat täällä sitä, että päästövähennystavoitteet esitettäisiin vuoden 2015 alussa, sanoo Vihma.

Paineet ja odotukset siirtyvät nyt syyskuuhun. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon järjestää silloin valtioiden päämiehille ilmastokokouksen, johon hän odottaa mailta uusia päästövähennyslupauksia.

- EU voi olla taas edelläkävijä, koska se kertoo omat vähennystavoitteensa näillä näkymin maaliskuussa. Se voi innostaa muitakin antamaan lupauksia Ban Ki-moonin kokouksessa, arvelee Antto Vihma.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja