Varomaton puhe Facebookissa voi päätyä pian punaiseksi merkiksi FBI:n uhkakartalle

Yhdysvalloissa FBI yrittää kehittää uhkien varhaiseen tunnistamiseen perustuvaa uutta varoitusjärjestelmää. Järjestelmään haalittaisiin aineisto sosiaalisten verkostojen kautta.

FBI haluaa, että järjestelmä keräisi karttapalvelun päälle asetettavaa informaatiota mahdollisista maan sisäisistä ja globaaleista uhkista. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan, että FBI on pyytänyt ehdotuksia ja hinta-arviota järjestelmän kehittämiseksi.

FBI:n dokumentin mukaan sosiaalisesta mediasta on tullut ensisijainen tiedustelumateriaalin lähde, koska siellä reagoidaan nopeimmin avaintapahtumiin ja sieltä saadaan varoituksia mahdollisesti kehittymässä olevista tapahtumista.

FBI:llä useita vaatimuksia järjestelmän toiminnasta

FBI:n mukaan sovelluksen pitää mahdollistaa automaattinen haku ja tietojen haaliminen Facebookin ja Twitterin kaltaisista avoimen tiedon palveluista. Lisäksi järjestelmän käyttäjien on kyettävä tekemään sillä avainsanahakuja.

Järjestelmän pitäisi näyttää uhkat eri asteisina hälytyksinä kartoilla esimerkiksi värikoodeilla. Sopiviksi karttapalveluiksi on listattu mm. Google Maps 3D sekä Yahoo Maps.

FBI haluaa järjestelmän myös kääntävän eri kielillä kirjoitetut viestit englanniksi.

FBI:n tiedottajan mukaan järjestelmä ei olisi sen erilaisempi kuin muilla valtion virastoilla jo käytössä olevat sovellukset. Tiedottajan mukaan järjestelmällä ei aiota keskittyä niinkään tiettyihin ihmisiin vaan sanoihin ja tekoihin, joilla rikotaan lakia tai jotka muodostavat uhkan kansalliselle turvallisuudelle.

Lisähuolia yksityisyydensuojasta ja sananvapaudesta

FBI alkoi hakea uutta järjestelmää kolme viikkoa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava virasto julkisti raportin liittyen sosiaalisten sivustojen seurantaan.

Raportissa oikeutetaan sellaisten tietojen käyttö, joita palvelujen käyttäjät ovat kirjoittaneet eivätkä ole määrittäneet yksityisiksi.

Viraston mukaan sosiaaliseen mediaan lähetetyt viestit ovat "vapaaehtoisesti tuotettua ja julkisesti saatavilla olevaa tietoa".

Hanke on aiheuttanut tuoreeltaan jälleen lisää huolia yksityisyydensuojasta ja hankkeen vaikutuksesta sananvapauteen.

- Sosiaaliset verkostot yhdistävät ihmisiä toisiinsa. Jos yksi ihminen joutuu poliisin tarkkailun alle, niin se tarkoittaa, että jopa sadat ihmiset joutuvat hänen vetämänään suurennuslasin alle, toteaa lontoolainen Privacy International -järjestö.

Lue myös:

    Uusimmat