Mainos

Varokaa vanhemmat - Älkää laskeko liukumäkeä lapsi sylissä

Vanhempien hyväntahtoinen yritys estää pientä lasta loukkaantumasta liukumäessä aiheuttaa turhan usein luunmurtuman lapselle, kertoo The New York Times.

Monet vanhemmat laskevat yhdessä pienen lapsensa kanssa ensimmäisiä liukumäkilaskuja, ettei pieni satuttaisi itseään. Lapsi istuu aikuisen sylissä tai jalkojen välissä. Lehden haastatteleman lääkärin mukaan juuri tämä aiheuttaa valitettavan usein lapselle sääriluun murtuman.

Lääkäri, ortopedinen kirurgi Edwart Holt kertoo, että murtuma syntyy, kun lapsen tennarin kumipohja ottaa kiinni liukumäen reunaan tai rataan, ja murtuu mukana laskevan aikuisen painon voimasta.

- Tämä murtuma on täysin ennaltaehkäistävissä - lapsen on turvallisempaa laskea yksin, Holt painottaa The New York Times-lehdessä.

Jos jalka ottaa kiinni lapsen laskiessa, lapsi voi pysäyttää vauhdin tai kiemurrella jalkansa irrottamiseksi, mutta sylissä laskiessa takana tulevan aikuisen painon voima murtaa luun helposti.

Yhdysvalloissa Winthropin yliopistollisen sairaalan tekemän tutkimuksen mukaan lähes 14 prosenttia lasten jalkamurtumista viimeisen vuoden aikana on syntynyt taaperon laskiessa vanhemman sylissä. Ja jokaisessa liukumäessä saadussa murtumassa alle kolmivuotias on istunut vanhemman sylissä.

Lääkärit suosittelevat, että lasten annetaan laskea yksin, vaikka sitten vasta mäen puolesta välistä. Jos aikuinen laskee lapsen kanssa, on lapselta hyvä poistaa kumipohjaiset kengät laskun ajaksi ja varmistaa, ettei lapsen jalka osu liukumäen reunoihin tai rataan.

(MTV3)

Katso kirurgi Edward Holtin opetusvideo YouTubesta englanniksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.