Mainos

Varoitus: Suomi voi menettää varoja Kreikassa

Suomalaiset talousasiantuntijat uskovat, että Euroopan johtajat eivät enää suostu Kreikan jahkailuun säästöpäätöksissä. Pahimmillaan Suomi ei saa kaikkia rahojaan takaisin Kreikasta. Kreikan parlamentti voi myös mitätöidä tai puolittaa valtionvelkansa.

- Luulen, että muut euromaat ovat aika lailla kyllästyneitä, koska Kreikka ei ole oikein saanut toteutettua niitä sitoumuksia ja lupauksia, joita on annettu, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman kuvaa tilannetta.

- Tuntuu, että ainakin täällä Pohjois-Euroopassa kansojen mielipiteet alkavat olla sellaisia, että nyt Kreikan pelin pitäisi loppua. On täysin mahdollista, että poliitikot kuuntelevat kansaa ja Kreikalta loppuvat rahat maaliskuussa, kun maalla on iso lainanlyhennys, Ålandsbankenin johtaja Stefan Törnqvist sanoo.

Euroopan johtajia pidättelee vain pelko hallitsemattomasta velkasaneerauksesta, joka voisi johtaa laajaan pankkikriisiin. Paniikkiratkaisussa myös euromaat kärsisivät tappioita. Suomi on lainannut Kreikalle toistaiseksi miljardi euroa.

- Uskon, että kaikkia rahoja emme tule saamaan takaisin, mutta täytyy muistaa, että kaikkia rahoja ei myöskään menetetä, vaan kaikissa velkajärjestelyissä velkojat ovat saaneet osan rahoistaan takaisin, Korkman toteaa.

Rajumpiakin uhkakuvia on esillä.

- Lähes kaikki Kreikan valtion velka on laskettu liikkeelle Kreikan lain alaisuudessa, mikä tarkoittaa, että Kreikan parlamentti voi hyvin yksinkertaisesti muuttaa valtionvelan drakmamääräiseksi tai puolittamaan sen tai mitätöidä sen, Ålandsbankenin Törnqvist varoittaa.

Kreikassa on huomenna suurlakko. Loppuviikosta parlamentin pitäisi äänestää esimerkiksi minimipalkkojen leikkauksista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.