Varoitus salasanamurrosta - Älä vastaa tiedusteluihin verkossa

CERT-FI on julkaissut tämän vuoden ensimmäisen varoituksen suomalaisten käyttäjien tunnuksia ja salasanoja koskevan tietomurron johdosta.

Suomalaisen älypää-palvelun (alypaa.com) hakkeroiduista käyttäjätunnuksista ja niihin liittyvistä salasanoista ja niiden käyttäjien sähköpostiosoitteista on julkaistu lista internetissä. Listassa on yli 127 000 hakkeroitua käyttäjätunnusta ja salasanaa.

CERT-FI

Joillakin käyttäjillä saattaa olla käytössään sama tunnus tai salasana myös muissa palveluissa. CERT-FI korostaa, että samalla myös niiden turvallisuus on uhattuna. CERT-FI varoitaa verkkosivuillaan, että julkaistut sähköpostiosoitteet mahdollistavat käyttäjiin kohdistuvat huijausyritykset, joilla mahdollisesti pyritään hankkimaan lisää tietoja.

Yhteisö- ja keskustelupalvelujen ylläpitäjien on suositeltavaa selvittää, onko julkaistulla listalla palvelun käyttäjien salasanoja. Mikäli on syytä epäillä, että salasanat on saatu esimerkiksi tietomurron yhteydessä, asiasta olisi syytä ilmoittaa viranomaisille

Muista seuraavat asiat:

Jos Älypää-palvelussa käyttämäsi salasana on käytössä myös muissa verkkopalveluissa, vaihda myös niiden salasana välittömästi.

Älä vastaa tunnuksiin liittyviin kyselyihin sähköpostitse äläkä syötä käyttäjätunnusta ja salasanaa muihin www-palveluihin paitsi kirjautuessasi salasanan vaihtamista varten.

Verkosta löytyy jo sivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuutta etsiä omaa käyttäjätunnusta listalta. Älä koskaan syötä salasanaasi tällaisille sivustoille.

Älypää-palvelu on toistaiseksi pois käytöstä. Vaihda palvelussa käyttämäsi salasana turvalliseksi heti kun mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat