Mainos

Varoitus - eli raskaat Nova-laulujen lunnaat

Käräjäoikeus on puhunut:

Novan vaalirahoitustiimi marssii linnaan kovilla tuomiolla. Arto Merisalo johtaa kalterijoukkoansa kuuden vuoden ehdottomalla tuomiolla, vaimo Aijalle räpsähti kolme, Tapani Yli-Saunamäelle kolme ja puoli sekä Pauli Hakalalle neljä vuotta. Jne.

Novan veljekset maksavat nyt muutaman vuoden takaisesta leveilystään asiaan kuuluvan hinnan. Rahaa poltettiin kuin viimeistä päivää.

Kaikille riitti jotakin - paitsi verottajalle ja velkojille.

Tuomioiden kovuus voi olla joillekin yllätys, mutta varsinaiset tuomiot eivät kenellekään.

Sitten on tapaus Ilkka Kanerva (kok.) - vuosi ja kolme kuukautta ehdollista.

Voisi sanoa, että Kanervan tuomiolla oikeuslaitos muistutti, että ajat ovat oikeasti muuttuneet. Kyseessä oli signaali, jonka ainakin alempi tuomioistuin halusi antaa myös poliitikoille. Kaikkea ei pidä ottaa mitä saa.

On oikeastaan symbolista, että samaan aikaan kun tieto Kanervan tuomiosta tuli aamukahdeksalta, moni luki kahvipöydässä aamulehteään, jossa oli kuva Ruotsin kuninkaanlinnaan hevosvaunuilla kuljetettavasta tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä puolisoineen. Toista viedään kuninkaalinnaan, Iken kavereita linnaan ja Ikelle itselleen ehdollinen.

Kun salolainen Niinistö nousi eduskuntaan 1987, saman vaalipiirin turkulainen Ilkka Kanerva luonnehti tulokasta tyypilliseksi yhden kauden fakkijuristiksi, josta ei tarvi sen enempää piitata. Kanervan esittämät luonnehdinnat toimitettiin tuoreeltaan KGB:lle Neuvostoliiton lähetystöön Tehtaankadulle.

Kaiken piti mennä toisinpäin. Eduskuntaan vuonna 1975 27-vuotiaana noussut Kanerva oli yksi lupaavimmista suomalaispoliitikoista, jonka yhteydet liike-elämään toimivat kaikilla tasoilla.

Nyt Kanerva jää kuin huutomerkki Suomen poliittiseen historiaan miehenä, jonka poliittisen uran aikana sääntöjä muutettiin kesken kaiken. Maan tapa muuttui. Kanerva on esimerkki entisestä maan tavasta.

Kanerva on netonnut linnaan joutuvalta liikemieskoplalta kaikkiaan yli 50 000 euroa. Kun "Iken" synttäreitä juhlittiin 2008, Nova oli aulis rahoittaja. Kun oma älli ei pelannut, hälytyskellot pani soimaan siis Helsingin käräjäoikeus.

Eduskunnassa Kanervalle ei käy mitenkään. Tuomio ei ole lainvoimainen ja edessä on valitusrumba. Hovioikeus käsitellee asiaa ensi talvena. Jos korkein oikeus (KKO) ottaa vielä asian käsittelyynsä, ollaan vaalikauden loppupuolella ennen kuin eduskunta pääsee käsittelemään mahdollista esitystä, pitäisikö Kanerva erottaa eduskunnasta. Perustuslaki takaa kansanedustajalle kovan suojan, loppuvaiheessakin erottamiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Ryhmässäänkin Kanerva saa jatkaa. Kokoomuksesta sekä puheenjohtaja Jyrki Katainen että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori ovat kommentoineet asiaa kieli keskellä suuta. Katainen on pitänyt tapahtumaa ikävänä ja muistattunut "tolkun" merkityksestä.

Kepu ei ole kommentoinut asiaa lainkaan.

Se onkin viisasta. Syksyllä nimittäin palaa taas kepun oma sauna, kun edessä on Nuorisosäätiön tuomiot. Esimerkiksi kansanedustaja Antti Kaikkosta (kesk.) syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

Varsinkin keskustan ex-kansanedustajaa Jukka Vihriälän (kesk.) housut saattavat tutista. Raha-automaatiyhdistyksen (RAY) hallituksen entistä puheenjohtajaa syytetään nimittäin törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Oikeus on nyt myrskyvaroituksen antanut. Sääliä ei kannata odottaa.

Ilkka Kanerva puolestaan miettineei kohtalokasta 60-vuotissambaansa tyyliin, että kyllä varmaan Saaran armaan kanssa säkkijärven polkka oisi tullut halvemmaks....

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.