Mainos

Varo! Asuntovarkaat liikkuvat näissä paikoissa kesällä

Kesä tekee tuloaan, mikä herättää myös asuntovarkaat. Poliisin mukaan kesä ja erityisesti ihmisten kesälomat aktivoivat asuntovarkaita, joita vastaan kannattaa suojautua.

– Kun esimerkiksi lähtee lomareissulle, kannattaa antaa sellainen vaikutelma, että asunnossa on ihmisiä. Esimerkiksi naapurin kanssa kannattaa sopia postin hakemisesta. Myöskään Facebookissa ei kannata ilmoittaa lähtevänsä lomamatkalle, sillä rikolliset ovat oppineet seuraamaan sosiaalisen median sivustoja, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli kertoo Varsinais-Suomen poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa asuntovarkaat ovat tänä päivänä taitavia ja yleensä ammattirikollisia. Varkaat iskivätkin nimittäin valtakunnallisesti viime vuoden kesä-elokuun aikana yhteensä lähes 2 000 asuntoon, joista joka neljäs oli vapaa-ajan asunto.

– Asuntovaras on yleensä iältään 20-45-vuotias mies. Myös ulkomaalaisten osuus nostaa asuntomurtojen määrää huomattavasti. Ikkunat kannattaa laittaa joka paikasta kiinni ja ovet lukkoon. Varkaat kiipeävät vaikka talon yläkertaan, jos on tarve. Varkaat tulevat sisälle tarvittaessa myös voimaa käyttäen, Soikkeli toteaa.

Turku ja Helsinki kärkipäässä

Eniten asuntomurtoja tehtiin Varsinais-Suomen poliisilaitoksen piirissä, yhteensä 184 kappaletta. Kunnista eniten murtoja tehtiin Helsinkiin (122) ja toiseksi Turkuun (77) viime vuoden kesä-elokuussa.

– Turku ja Helsinki ovat tämmöisiä läpikulkupaikkoja. Ulkomaalaiset rikolliset tulevat yleensä vain käymään ja sitten häipyvät tavaroiden ja rahojen kanssa, Soikkeli selvittää.

Hänen mukaansa kaikkia tapauksia ei saada selvitettyä, vaikka poliisi tekee kaiken voitavansa. Soikkelin mukaan asuntomurron tekijä on yleensä rikoksen uusija. Usein varkaiden matkaan lähtee arvoesineitä ja käteistä.

– Myös tilit tyhjennetään, jos varkaat löytävät asunnosta pankki- ja luottokortit. Ei kannatakaan säilyttää tunnuslukuja pankkikorttien lähettyvillä. Vakuutus ei välttämättä korvaa menetettyjä varoja, jos tunnusluku on ollut pankkikortin lähettyvillä, Soikkeli päättää.

Katso Outi Airolan juttu (Seitsemän uutiset 15.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.