Mainos

Varma hoputtaa: Työurat nopeasti pidemmiksi

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria toivoo, että työurien pidentämiseen ryhdyttäisiin hakemaan nopeasti ratkaisua.

Eläkeyhtiöiden sijoitustuotot ovat jääneet viime vuosien pörssilaskussa huomattavasti eläkejärjestelmän tuottotavoitteista.Vaatimattomat sijoitustuotot lisäävät paineita nostaa eläkemaksuja tai pidentää työuria.

Varman viiden vuoden sijoitustuotot ovat vähän plussalla ja Ilmarisen miinuksella. Eläkejärjestelmä edellyttäisi neljän prosentin tuottoa.

– Mitään akuuttia kriisiä tämän rahoituksen osalta ei todellakaan tällä hetkellä ole, mutta tietenkin me ollaan viime vuosina koettu sekä vuonna 2008, että nyt melkoisia haasteita on, Vuoria sanoo MTV3 Uutisille.

Raamin jälkeen eläkepöytään

Eläketurvakeskus varautuu siihen, että sijoitustuotot pienenevät tulevina vuosikymmeninä. Syntyvän aukon voi paikata kolmella tavalla: pienemmät eläkkeet, isommat eläkemaksut tai pitemmät työurat.

Varman toimitusjohtaja suosittelee työurien pidentämistä.

– Tietenkin toivoisi, että nyt kun on syntynyt raamiedellytyksiä, voitaisiin vähitellen ryhtyä näitä kysymyksiä yhdessä pohtimaan ja löydettäisiin ratkaisu. Mitä nopeammin niitä löydetään sitä enemmän myös suomalaisten luottamus tähän hyvään järjestelmään voisi vahvistua, Vuoria uskoo.

Kaikki eläkejohtajat muistuttavat, että eläkejärjestelmä on riippuvainen Suomen talouden menestyksestä.

– Pitemmät työurat olisivat toivottavaa, ja että työllisyystilanne pysyisi hyvänä. Lisäksi meidän sijoitusmarkkinoidenkin tulisi elpyä vähitellen, sanoo Eläke-Tapiolan toimitusjohtaja Satu Huber.

Sijoitusmarkkinat elpyvät vasta, kun Euroopan johtajat pystyvät sopimaan velkakriisin ratkaisuista. Keskiviikon huippukokouksessa ratkeaa, pääsevätkö EU-johtajat yksityisten sijoittajien kanssa sopimukseen Kreikan velkojen puolittamisesta.

Vanhanen samoilla linjoilla

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen sanoo MTV3 Uutisille, että nimenomaan työurien pidentäminen olisi "ylivoimaisesti paras" ratkaisu.

– Huonoin ratkaisu olisi eläkkeiden laskeminen, joka vähentäisi kokonaiskysyntää.

Vaikka esimerkiksi SDP on sanonut vastustavansa eläkeiän nostamista, Vanhanen huomauttaa, että rahaan ja ikään liittyvä matematiikka on armotonta, ja se ei muutu toiseksi.

–Tämä asia on kohdattava ennemmin tai myöhemmin, Vanhanen sanoo.

(MTV3)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 25.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.