Mainos

Varkaudet ja ilkivalta lisääntyneet kouluissa

Näpistely, ilkivalta ja varkaudet ovat arkipäivää yhä useammissa kouluissa.Tekoihin syylistyvät usein koulujen omat oppilaat, mutta yhä useammin asialla ovat myös koulujen ulkopuoliset tahot.

Useissa kaupungeissa koulujen turvallisuuteen onkin jouduttu kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Etelä-Hervannan koulussa Tampereella naulakot on siirretty turvallisuussyistä käytäviltä sisälle luokkiin.

-Tällä ratkaisulla haluamme turvata oppilaiden vaatteiden säilyminen, sanoo Etelä-Hervannan koulun rehtori Markku Salonen.

Muotivaatteet ja kengät houkuttelevat eniten, mutta varkaudet kohdistuvat myös muuhun omaisuuteen, muun muassa kännyköihin, lompakoihin cd-soittimiin.

Etelä-Hervannan koulussa varastelua on yritetty saada aisoihin monin konstein. On lukittu ulko-ovia, rakennettu lukollisia lokerikkoja ja tehostettu käytävävalvontaa oppilasvoimin. Konstit eivät kuitenkaan toimineet, välillä käytävävalvoja ryhtyi jopa itse varkaaksi.

Rehtori Salosen mukaan ilkivalta ja näpistely on usein koulun omien oppilaiden tekosia. Syyllisen rankaiseminen on kuitenkin hankalaa, koska tekijät eivät tunnusta ja silminnäkijät vaikenevat.

Kaukajärvellä Karosen ala-asteella ei uskota oman väen näpistelevän. Tänä syksynä käyttöön otetussa koulussa on kuitenkin huippuunsa hiottu turvatekniikka ulkopuolisten uhkien torjumiseksi. Teräskuori, ristikkoikkunat, yhdeksän nauhoittavaa kameraa ja sähkölukoilla tuntien ajaksi sulkeutuvat ovet eristävän koulun muulta maailmalta.

Karosen ala-asteen vahtimestarin Hannu Lehdon mukaan uuteen, tiukkaan järjestelmään on jouduttu siirtymään muun muassa huumeista ja lääkkeistä johtuvien lieveilmiöiden vuoksi.

-Tämä on yksi keino,jolla saadaan pidettyä ongelmanuoret ulkona ja poissa lasten, opettajien ja muun henkilökunnan niskoista, Lehto sanoo.

Koulujen turvallisuutta pohtii Tampereella erityinen työryhmä. Turvatekniikan rakentamiseen esitetään ensi vuodelle 500 000 euron suuruista lisämäärärahaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.