Mainos

Varkaudesta lisää virtaa sähköautoiluun

Sähköautojen tehoakkujen valmistus alkaa Varkaudessa. Suuritehoisten ladattavien akkujen valmistus käynnistyy ensi vuonna.

Varkauden tehtaan tuotanto vastaa alkuvaiheessa 3000 täyssähkökäyttöisen henkilöauton tarvetta. Ympäristövaatimusten kasvaessa Varkauden litium-ioni-akkuteknologialla uskotaan olevan erittäin suuret markkinat maailmalla.

Varkauden tehtaalla ei ole valmistettu vielä ensimmäistäkään akkua, mutta pääministeri Matti Vanhanen pääsi kokeilemaan jo lopputuotetta.

Autokanta viisinkertaistuu maailmalla 40 vuodessa eikä maapallo kestä sitä. Sähköauto panisi päästöt kuriin. Pääministeri kehui menopeliä vuolaasti, mutta miten kansalaiset saadaan niitä ostamaan, kun pelkkä akku maksaa 30 000 euroa.

- Tietysti verottajan pitää ensimmäisenä määrittää nämä sähköautojen verotuskysymykset. Meillä vähäpäästöisimmissä polttomoottoriautoissa on enää vain 10 prosentin autovero niin kyllä sähköautojen verotus pitää suhteuttaa tähän, Vanhanen toteaa.

Varkauden tehdas on ensimmäinen autotehtaista riippumaton akunvalmistaja Euroopassa. Eikä akuntekijöitä ole maailmalla muutenkaan jonoksi asti. Kiina, Korea ja Japani ovat hieman Varkautta edellä. Jos sähköautosta tulee ympäristövaatimusten paineessa kansanauto, kysyntä räjähtää.

Pääministeri visio tänään Suomea jo akkuteknologian ja sähköisten liikennevälineiden mallimaaksi. Akkuja on pian tarjolla, mutta sähkön lataaminen ja moni muu asia on ratkaistava myös.

Noin 40 miljoonan euron tehdasinvestointi työllistää Varkaudessa aluksi 60 henkilöä

Katso Keimo Lehtiniemen raportti Varkaudesta

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.