Mainos

Varkaiden saaliiksi huippuarvokkaita teoksia: "Heillä täytyi olla sisäpiirin tietoa"

Hollantilaismuseossa eilen vierailleilla varkailla oli taidehistoria hallussa: mukaan lähti muun muassa sellaisten mestareiden kuin Picasson, Monet'n, Matissen ja Gaugainin töitä.

Rikosta on kuvailtu yhdeksi nykyajan suurimmista taidevarkauksista, ja saaliin arvoksi on arvioitu kymmeniä miljoonia euroja. Yhteensä varkaat veivät seitsemän teosta.

Poliisi kuvaili varkautta hyvin suunnitelluksi ja rohkeaksi, muttei paljastanut rikoksen tarkempia yksityiskohtia. Museo kuitenkin myönsi, ettei rakennuksessa ollut vartijoita, kun varkaus tapahtui. Poliisi sai hälytyksen varkaudesta eilen aamuyöllä kolmelta paikallista aikaa.

Eräs asiantuntija kuvaili Guardian-lehdelle varkauden kohteeksi joutunutta Rotterdamin Kunsthalia museoiden helmeksi, mutta painajaismaiseksi suojella. Toisaalta Rotterdamin poliisin tiedottajan mukaan museon hälytysjärjestelmä on huippuluokkaa.

Kadonneita taideteoksia jäljittävän Art Loss Registerin johtaja Chris Marinello sanoi Daily Mailin haastattelussa uskovansa, että varkailla oli sisäpiirin tietoa museon turvajärjestelyistä.

Turvallisuusalan asiantuntijat uskovat, että varkaat ovat kuljettaneet teokset ulkomaille Rotterdamin sataman kautta.

Varkauden syyksi on jo ehditty epäillä kiristystä tai jonkin taidekeräilijän halua täydentää kokoelmiaan harvinaisuuksilla. Marinello pitää kuitenkin teoriaa intohimoisesta taidekeräilijästä epätodennäköisenä. Toistaiseksi varkaat eivät myöskään ole ottaneet yhteyttä museoon ja vaatineet tauluista rahaa. Toisaalta, jos varkaat yrittävät kaupata tauluja, jäävät he todennäköisesti hyvin nopeasti kiinni.

Viimeksi tavallista suurempi taidevarkaus sattui Pariisissa pari vuotta sitten, kun naamioitunut tunkeilija käytti hyväkseen rikkinäistä hälytysjärjestelmää ja vei muun maussa Picasson ja Matissen tauluja noin 95 miljoonan euron edestä.

Myös Edward Munchin Huuto-maalauksen varastaminen Oslon taidemuseosta vuonna 2004 on jäänyt historiaan merkittävänä taidevarkautena.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.