Varkaiden karmea virhe: Iskivät trooppisten tautien tutkimuskeskukseen ja varastivat koe-eläimiä – Venezuelassa pelätään hengenvaarallisten tautien leviämistä

Nälänhätä kiritstyy Venezuelassa – yhä useampi elää päivästä toiseen mangoilla 3:01
Video: Venezuelan nälänhätä kiristyy.

Tutkijat pelkäävät vaarallisten tautien leviämistä varkaiden murtauduttua trooppisia tauteja tutkivaan keskukseen. Asiasta kertoo Miami Herald

Varkaat saapuivat keskukseen läheisestä metsästä myöhään yöllä. Heidän kerrotaan hajottaneenpaikkoja ja varastaneen keskuksen omaisuutta. Varkaat saattoivat kuitenkin tehdä kohtalokkaan virheen, silä he veivät mukanaan myös tauteja kantavia koe-elämiä.

Varkaat ottivat laboratoriosta jäniksiä, hiiriä ja kanoja, jotka kantavat loisia ja bakteereja.

– Näille ihmisille voi tapahtua mitä tahansa. He ovat saattaneet sairastua vakavasti tai vaarantaa muiden terveyden, jos he ovat myyneet eläimet, sanoo keskuksessa virusopin laitoksen johtajana työskentelevä Nahir Martínez.

Suurimpana huolena menetetty data

Vaikka eläinten varastaminen on aiheuttanut huolta, suurin menetys keskukselle olivat kuitenkin tietokoneet. Ne sisälsivät runsaasti tärkeää tietoa levinneistä viruksista ja sairastuneista potilaista, Miami Herald kirjoittaa.

Venezuelalaisilla on tällä hetkellä pulaa ruoasta, lääkkeistä ja muista perustarvikkeista maata koettelevan poliittisen kriisin myötä.

Maassa on usein sähkökatkoja sekä vajetta vedenjakelussa, jonka myötä kansalaiset ovat hankkineet vettä tarpeisiinsa saastuneista joista.

Varkaus tutkimuskeskuksessa onkin takaisku paikallisille tutkijoille ja lääkäreille, jotka pyrkivät estämään tappavien epidemioiden puhkeamisen maassa.

Asiantuntijoiden mukaan Venezuela on ekosysteemiltään, ilmastoltaan ja väestöltään otollinen paikka tarttuville taudinaiheuttajille. Esimerkiksi malariatapaukset maassa ovat lisääntyneet hälyttävästi.

Lue myös:

    Uusimmat