Mainos

Värjätyistä mausteista löytynyt myrkyllisiä aineita

Eniten myrkyllisiä väriaineita on löytynyt chilituotteista. Euroopan komission terveys- ja kuluttajansuojavirasto on lähettänyt jäsenmaille asiasta varoituksen.

Värjätyistä mausteista sekä niillä maustetuista elintarvikkeista on EU-alueella löydetty jälleen myrkyllisiksi ja syöpävaarallisiksi epäiltyjä väriaineita. Eniten väriaineita on löytynyt chilituotteista.

Vuonna 2003 tutkituista chilipitoisista mausteseoksista löytyi Suomessakin kymmenissä tapauksissa Sudan 1 -teollisuusväriainetta, jota pidetään myrkyllisenä ja syöpävaarallisena. Nyt samantapaisia, kemiallisesti hiukan muutettuja väriaineita on löydetty värjätyistä mausteista ja niillä maustetuista elintarvikkeista.

- Sudan-ryhmän värejä on käytetty teollisuudessa moniin eri tarkoituksiin: bensiinin värjäämiseen, kengän kiillokkeisiin ja sitten Para Red on ollut painovärinä. Ne ovat kaikki tällaisia punaisia värejä, kertoo Elintarvikeviraston ylitarkastaja Taina Rautio.

Minkälaisista tuotteista näitä uusia myrkyllisiä väriaineita oletatte löytyvän?

- Samoista tuotteista kuin tätä Sudan ykköstä eli chilituotteet ovat tässä avainasemassa ja palmuöljy, kertoo Tullilaboratorion johtaja Heikki Pyysalo.

Tullilaboratorio saanut jo näytteitä

Kunnista elintarvikevalvonnan kautta joitakin näytteitä on jo tullut tullilaboratorioon, joka parin viikon kuluttua vertailuaineiston saatuaan ryhtyy tutkimaan löytyykö Suomessa myytävistä tuotteista kiellettyjä väriaineita.

Tuotteiden myyjät ja valmistajat vastaavat elintarvikkeiden turvallisuudesta ja heillä on vastuu omavalvonnasta. Elintarvikeviranomaiset valvovat myyjiä ja valmistajia pistokokein. Käytäntö on kaikkea muuta kuin aukoton.

- Pienet etniset myymälät ovat sellaisia, jotka tuovat pieniä määriä maahan, jolloin nämä eivät sitten jää tullin valvonnassa useinkaan tullin haaviin. Varmuuttahan meillä ei ole, ellei sitten kuluttaja kysy itse tuotteen myyjältä, maahantuojalta, onko tästä kyseisestä tuotteesta tutkittu näitä aineita, sanoo Elintarvikeviraston ylitarkastaja Rautio.

- Me olemme tavarantoimittajille ilmoitettu tämä EU:n päätös, että tavarantoimittajien pitää itse analysoida ne ja sitten sen lisäksihän tullilaboratorio tekee tätä valvontaa koko ajan, kertoo Ruokakesko Oy:n tuotetutkimuspäällikkö Matti Kalervo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.