Mainos

Varis ulkona hiihdon MM-avauksesta

Hiihtäjä Kaisa Varis ei voi osallistua tänään alkavien MM-hiihtojen avausmatkalle liian korkeiden veriarvojen vuoksi.

Kisat starttaavat tänään perinteisen hiihtotavan yhteislähdöllä Val di Fiemmessä. Varis antoi eilen Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) testissä verinäytteen, jonka hemoglobiiniarvo ylittää naisille sallitun rajan 16,0.

Variksen Hb-arvo testissä oli 16,4 grammaa/desilitra. Rajan ylityksestä aiheutuu viiden päivän karenssiaika, jonka aikana Varis ei voi kilpailla. Varikselta menee sivu suun myös torstain 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Hiihtoliiton tiedotteen mukaan Variksen kauden aiemmat Hb-arvot ovat olleet selvästi alle raja-arvon. Variksen veriarvot on testattu viisi kertaa viime marraskuun 23. päivän ja tammikuun 25. päivän välillä. Arvot olivat 14,1, 15,0, 14,7, 14,6 ja 14,3.

Hiihtoliiton mukaan todennäköisin syy yli rajan menevään arvoon on se, että Varis käytti MM-valmistautumiseensa alppitelttaa, jonka typpipitoisuus ei ole tarkasti säädettävissä.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä pitää mahdollisena, että hiihtäjä Kaisa Variksen hemoglobiiniarvot ovat nousseet dopingin käytön seurauksena.

Ulkopuolisen veren antaminen tai epo-hormonien käyttö ovat voineet aiheuttaa veriarvojen nousun.

Muita mahdollisia tekijöitä ovat Seppälän mukaan kova rasitus ennen näytteenottoa tai jokin tauti. Myös Hiihtoliiton selitykseksi tarjoama alppimajaharjoittelu on Seppälän mukaan mahdollinen syy.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.