Värikästä IT-firmaa epäillään pienyrittäjien huijaamisesta

Poliisi epäilee huomiota herättäneen it-firma Sparecomin syyllistyneen törkeisiin petoksiin ja petoksiin, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kärsijöiksi joutuneita pienyrittäjiä on Oulun ja Jyväskylän seudulla rikosilmoitusten perusteella ainakin 112. Todellisuudessa määrä lienee paljon suurempi.

Yrittäjät kertovat, että Sparecom myi heille tietojärjestelmiin ja markkinointiin liittyvää palvelua. Yhtiön kaatumisen jälkeen he huomasivat tehneensä rahoitussopimuksen, josta vastineeksi ei saa joko mitään tai sopimuksen kustannukseen nähden jonkin mitättömän arvoisen atk-laitteen.

Rahoitussopimusten kokonaishinnat asiakkaille vaihtelevat noin reilusta viidestä tuhannesta eurosta jopa 60 000 euroon. Kun kaikkien rikosilmoituksen tehneiden yrittäjien sopimukset lasketaan yhteen, summa nousee ainakin yli miljoonaan euroon.

Myös suuret rahoitusyhtiöt joutuivat mitä ilmeisimmin Sparecomin harhauttamiksi. Poliisin mukaan rikosilmoitukset koskevat ainakin kolme eri rahoitusyhtiön kanssa tehtyjä sopimuksia.

"Sopimuksen piti olla riskitön"

Oululainen arkkitehti Heikki Kaikkonen teki yhteistyösopimuksen Sparecomin kanssa tämän vuoden alussa. Myyjät lupasivat, että yrityksen tuottavuus nousee huomattavasti, jos yhteistyö Sparecomin kanssa aloitetaan.

- Tajusin vasta usemman tapaamisen jälkeen, mitä minulle oikeastaan myytiin, Kaikkonen selittää.

Lopulta sovittiin, että Sparecom kehittäisi Kaikkosen pienen yrityksen markkinointia, laatisi esimerkiksi uuden logon ja erilaista toimistomateriaalia. Sparecomin oli määrä ottaa yrityksen nettisivut omalle palvelimelleen ja hoitaa mm. varmuuskopiointi. Kustannukset arveluttivat yritystoimintaa sivutoimisesti pyörittävää arkkitehtia.

- He lupasivat, että Sparecom hyvittää kaikki kulut ensimmäisen puolen vuoden ajalta. Lisäksi oli toinen ehto, jonka mukaan vuoden jälkeen koko sopimuksen voi perua ja kaikki rahat palautetaan.

Kaikkonen sai kaksi eri paperia allekirjoitettavaksi, mitä Sparecom perusteli laskutusteknisillä syillä. Kuten lukuisat muut yrittäjät, myös Kaikkonen luotti myyjien puheisiin ja jätti sopimustekstit tavaamatta ennen allekirjoittamista.

Nyt arkkitehdillä on käsissään atk-laitteistoa koskeva rahoitussopimus ja maksettavaa neljäksi vuodeksi, yhteensä lähes 10 000 euroa. Vastinetta rahoille ei ole tiedossa eikä sopimuksessa mainittua atk-palvelinlaitteistoa ole löytynyt mistään. Sparecomin konkurssipesän hoitaja, asianajaja Harri Ojala vahvistaa, että Kaikkosen ja muiden vastaavassa tilanteessa olevien asiakkaiden vuokraamia "atk-laitteistoja" ei ole pesän hallussa.

Rahoitusyhtiö: Laskut on edelleen maksettava

Atk-laitteistojen hankintaa on ollut rahoittamassa useita eri rahoitusfirmoja.

Valtaosa kiistanalaisista sopimuksista on tehty suuren kansainvälisen pankin, Rabobankin tytäryhtiön De Lage Landenin kanssa. Yhtiö kieltäytyi tv-haastattelusta vedoten aiheen arkaluontoisuuteen.

Kirjallisessa vastauksessaan De Lage Landenin asianajaja painottaa, että rahoitusyhtiöllä ei ole mitään vastuuta vuokratusta laitteistosta. Yhtiö myöntää, että se saattoi tulla asiassa harhautetuksi, mutta vaatii yhä kuukausisuorituksia pienyrittäjiltä.

Myös Sampo Rahoitus teki yhteistyötä Sparecomin kanssa, mutta lopetti sen jo kaksi vuotta sitten luottamusongelmien takia.

Aggressiivinen markkinointi herätti huomiota

Viime vuodet Sparecom kasvoi hurjaa vauhtia. Toissavuonna tämä muutaman kymmenen työntekijän yritys teki voittoa yli puoli miljoonaa euroa.

Vuosi sitten Sparecom pääsi jopa Asiakastiedon ylläpitämälle menestysyritysten Suomen Vahvimmat -listalle. Sparecom myi palveluitaan niin kiivaasti, että kaikki eivät tyylistä pitäneet.

- Meille tuli joitain vuosia sitten yhteydenottoja siitä, että Sparecomin markkinointi koettiin aggressiiviseksi ja jotenkin ahdistavaksi. Silloin meillä ei ollut mitään syytä kuitenkaan puuttua asiaan, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Johtaja kisasi tositelevisio-ohjelmassa

Sparecomin toimitusjohtaja-omistaja Jarmo Puhakka muistetaan myös Suomen Diili-ohjelman kilpailijana. Kisasta ei voittoa irronnut, mutta mainetta on hyödynnetty Sparecomin markkinoinnissa. Huomiota haettiin muutenkin. Yrityksen SC-alkuisissa rekisterikilvissä liikkui useita näyttäviä autoja, joista esimerkiksi keltainen Corvette on yhä konkurssipesän hallussa.

Nettiblogissaan Puhakka selittää konkurssia ykskantaan kassavirran tyrehtymisellä. Yritimme tavoittaa hänet haastattelua varten, mutta viesteihimme ei koskaan vastattu. Myöskään konkurssipesän selvittäminen ei ole kiinnostanut Puhakkaa, kertoo pesänhoitaja Ojala.

- Tähän mennessä yhtiön ylimmän johdon toimia olisi odotettu enemmän. Tällaisessa tilanteessa johdon velvollisuuksiin kuuluva yhteydenpito ja muu myötävaikutus on ollut perin heikkoa.

Uusi yritys korjaa Sparecomin jälkiä

Sparecomin entinen työntekijä Juha Suni kertoo tiedon yrityksen lopettamisesta tulleen täydellisenä yllätyksenä.

- Meillä työntekijöillä oli se käsitys, että firman taloudellinen tilanne oli hyvä, Suni huomauttaa.

Sparecomin toiminnan lopettamisen jälkeen Suni ja muutamat muut työntekijät perustivat uuden yrityksen, Sunisoftin. Se on jatkamassa yhteistyötä useiden Sparecomin asiakkaiden kanssa. Monet yritykset jäivät arkipäivän tietokoneasioissaan tyhjän päälle, kun Sparecom katosi maisemista.

- Joudumme toki perustelemaan luotettavuuttamme ja kuuntelemaan asiakkaiden huolia Sparecomin aiheuttamista ongelmista. Olemme alleviivanneet, että meillä ei samanlaisia rahoitussopimuksia tehdä, Suni selittää.

Lue myös:

    Uusimmat