Mainos

Varhaisperunan nosto jo vauhdissa - Takatalvi pienentää satoa

Kotimaisen varhaisperunan nosto on päässyt täyteen vauhtiin Turun saaristossa.

Ajoitus johtuu lähestyvistä kevätjuhlista. Viljelijöiden mukaan sato jäänee viime vuotista heikommaksi, vaikka perunansiementä kylvettiin jo ennätysvarhain maaliskuun puolella. Syynä on pitkä takatalvi, joka verotti harson alla kasvanutta varhaisperunaa

– Sitä perunaa tulee ehkä semmonen 3000-5000 kiloa hehtaarilta. Parvi on harva ja vähän eri kokosia, kun säät eivät ole suosineet oikein, arvioi naantalilainen perunanviljelijä Heikki Vainio.

– Se johtuu siitä kovin pitkästä takatalvesta, kun tänä vuonna oli. Vaikka päästiin aikaisin istuttamaan, niin oli tosiaan kuusi viikkoa takatalvea, harmittelee naantalilainen perunanviljelijä Jaakko Lehmuskoski.

Varhaisperunan kasvatus on vaativaa työtä. Ilman kunnollista ja moninkertaista suojausta ei kunnon satoa saada, muittuttavat viljelijät.

Viljelijöiden mielestä kauppaketjujen kannattaisi panostaa laatuun. Hyllyjen pitäisi olla lähes tyhjät ennen kuin uusia kannattaa ostaa. Näin perunat eivät makoile kaupassa päiväkausia.

Haukkuja saavat myös ruotsalaiset varhaisperunat.

– Kaupoissa on myynnissä huomattavasti edullisempaa ruotsalaista varhaisperunaa. Sille ei juuri kiitoksen sanaa löydy, toteaa Vainio

Lehmuskoski on samaa mieltä.

– Tänä vuonna sieltä on tullut valtavan huonolaatuista perunaa. Se on suorastaan lajittelujätettä. Jos me lähetetään kauppaan sellaista tavaraa, niin me saadaan se takasin, kuvailee Lehmuskoski.

(MTV3)

Katso Heikki Kauhasen juttu Naantalista (Seitsemän uutiset 29.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.