Varhaisperunan korjuu jo pitkällä

Varhaisperunaa korjataan jo Etelä-Suomessa. Perunakasvustot ovat normaaleja lähes koko maassa. Maaseutukeskusten liiton kasvutilannekatsauksen mukaan mansikkasatoa on tullut markkinoille vähitellen, sillä kukinta venyi pitkälle ajalle viileiden säiden takia.

Mansikkasadon korjuu alkoi juhannuksen edellä. Mansikat ovat olleet kiinteitä ja hyvälaatuisia. Aurinkoisten säiden myötä sadon kypsyminen on vauhdittunut, ja pääsatokausi ajoittunee heinäkuun puoliväliin. Mansikan itsepoiminta Etelä-Suomen tiloilla alkaa ensi viikon lopulla. Kuiva ja aurinkoinen sää olisi edelleen tarpeen, jotta mansikan laatu säilyisi hyvänä.

Rypsikasvustot kukkivat Etelä-Suomessa

Rypsikasvustot kukkivat keltaisenaan Etelä-Suomessa. Myös Pirkanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla rypsit ovat jo nupulla. Rypsikasvustojen kunto on normaalia parempi Varsinais-Suomessa ja Uudenmaan rannikkoalueella. Normaalia heikompi rypsikasvustojen kunto on Pirkanmaalla.

Sokerijuurikas on normaalia heikompaa Turunmaan rannikkoalueilla. Muualla kasvustojen kunto on normaali. Juurikasrivit eivät ole vielä umpeutuneet.

Sää suosinut heinänkorjuuta

Kuivat säät ja ilmojen lämpeneminen ovat vauhdittaneet viljojen ja nurmien kasvua parin viime viikon ajan. Aiempien viikkojen runsaiden sateiden kellastuttamat viljat ja nurmet ovat toipuneet melko hyvin, mutta jonkin verran satotappioita on odotettavissa. Etenkin ohrat ovat kärsineet veden seisomisesta pelloilla.

Alkukesän kuivuudesta kärsineessä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassakin kosteustilanne on jonkin verran parantunut, mutta hietamaat potevat edelleen veden puutetta. Myös Pohjois-Karjalassa kuivuus on hellittänyt ja satonäkymät ovat normaalivuoden tasoa.

Säiden lämpenemisen ansiosta kasvu on kiihtynyt jonkin verran, mutta edelleen ollaan 2-5 päivää jäljessä normaalista kasvuaikataulusta suuressa osaa maata. Pohjois-Karjalassa arvioidaan oltavan kolme päivää edellä. Keski-Suomessa ja Lapissa ollaan likimain normaalissa aikataulussa.

Ruis heilimöi, ohra tulossa tähkälle

Viljakasvustot ovat lähes koko maassa normaalikuntoiset. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Etelä-Karjalassa viljakasvustojen kunto on hyvä.

Satakunnan ohrakasvustoista osa on vain välttäviä. Lapin ohrat ovat hyvässä kasvukunnossa ja tulleet jo pensomisvaiheeseen. Muita viljoja Lapissa ei kasvatetakaan lyhyen kasvukauden vuoksi.

Rukiin heilimöinti on alkanut juhannuksen aikoihin Etelä-Suomessa, ja myös syysvehnä on tähkällä lähes koko viljelyalueellaan. Kasvustot ovat tuuheita, eikä lakoonnuttavia ukkossateita kaivata tässä vaiheessa. Etenkin aikaiset ohralajikkeet ovat tulleet tähkälle Etelä-Suomessa, mutta muut kevätviljat ovat vielä korrenkasvuvaiheessa.

Viljojen laikkutautia esiintyy peittaamattomalla siemenellä kylvetyissä kasvustoissa tavallista enemmän. Härmää esiintyy runsaasti rehevissä vehnäkasvustoissa.

Poutakausi pelasti nurmi- ja laidunsadon

Nurmien ja laidunten kasvu on hyvä tai vähintäänkin normaali lukuunottamatta Satakuntaa, missä osa nurmista on vain välttäviä.

Säiden lämmettyä kasvu on nopeutunut, ja säilörehun sekä kuivaheinän korjuu on käynnistynyt hyvissä olosuhteissa. Kuivaheinän korjuu on edennyt yli puolenvälin Etelä- ja Väli-Suomessa. Myös Lapissa heinänkorjuuta aloitellaan jo.

Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Turunmaalla heinäsadosta on korjaamatta enää alle 10 prosenttia. Ensimmäinen säilörehusato on korjattu lähes koko maassa. Uudenmaan rannikolla, Pirkanmaalla ja Pohjois-Suomessa korjuu on vielä hiukan kesken. Samoin Lapissa on sadosta vielä korjaamatta noin 10 prosenttia.

Säilörehusato on normaali tai hyvä sekä määrältään että laadultaan. Rehunkorjuun viivästyminen sadesäiden takia on lisännyt satomäärää esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla, mutta sadon laatu on kärsinyt hieman kasvustojen vanhentumisesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat