Mainos

Varhaiskasvattaja: Päivähoito on rakennettu aikuisten tarpeisiin

Lasten päivähoito on Suomessa järjestetty ensisijaisesti aikuisten eikä lasten tarpeisiin. Tätä mieltä on varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala Helsingin yliopistosta.

Kalliala arvostelee voimakkaasti pienten lasten pitkiä hoitopäiviä Suomessa. Hänen mukaansa työaikalaki suojelee aikuisia pitkiltä päiviltä ja koululaisten päivien pituus on tarkasti määritelty, mutta pienet lapset eivät saa vastaavaa suojelua.

Kallialan mielestä varhaiskasvatuksen taso on päästetty Suomessa retuperälle. Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että lapsen ensimmäiset ikävuodet ovat kasvun, kehityksen ja oppimisen näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä.

Kallialaa huolettaa, että varhaiskasvatukseen kuuluvien taito- ja taideaineiden tarjonnasta päiväkodeissa ei keskustella yhtä paljon kuin niiden asemasta koulussa.

– Suomalaiset lapset saavat maalata, musisoida, nikkaroida ja askarrella aivan liian vähän. Kuitenkaan missään muussa iässä lapsi ei ilmaise itseään yhtä luovasti kuin alle kouluikäisenä, Kalliala sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.