Mainos

Varastettu taide helppoa rahaa terroristeille

Ensi viikolla Ateneumissa avautuva Picasso-näyttely on suurin Suomessa järjestetty kansainvälisen taiteilijan näyttely, myös rikollisten silmissä.

Taidevarkaudet ovat lisääntyneet muutamassa vuodessa räjähdysmäisesti ja erityisesti Picassosta on tullut selkeästi varkaiden suosikki. Tällä hetkellä Picasson taideteoksia on kateissa noin 600 kappaletta. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Laihon mukaan Picasso on hyvin käypää valuuttaa alamaailmassa.

- Se on helppoa antaa yksi Picasso jotakin huumelastia vastaan, kun ei tarvi mitään käteistä.

Varastetun taiteen myynti ei kuitenkaan ole helppoa, tämän takia varastetut teokset päätyvätkin usein esimerkiksi huumekaupan ja terroristien maksuvälineiksi. Taide on erittäin haluttua valuuttaa alamaailmassa vaikka Laitinen-Laihon mukaan taideteoksen arvo alamaailmassa ei kuitenkaan ole kuin noin 7-10 prosenttia sen markkina-arvosta.

Syitä taidevarkauksien lisääntymiseen on monia. Laitinen-Laihon mukaan yksi syy teosten suureen kysyntään rikollisten keskuudessa on esimerkiksi rahanpesulain tiukentuminen.

Suomen Picasso-näyttelyn turvajärjestelyt ovat Laitinen-Laihon mukaa riittävät ja hän uskoo Ateneumin olevan turvallinen paikka.

Picasso-näyttely Helsingin ateneumissa on esillä 18.9.2009-6.1.2010.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.