Mainos

Varas vei arvokkaan ikonin Uspenskin katedraalista

Ikoni vietiin keskellä päivää, kun matkailijaseurue oli vierailulla Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Ikoni on 1800-luvulta ja alun perin lahjoitettu Viipuriin.

Uspenskin katedraalista Helsingistä varastettiin torstaina ikoni, jonka arvo on jopa kymmeniätuhansia euroja.

Varsin erikoinen varkaus sattui katedraalissa puolenpäivän aikoihin, jolloin paikka oli täynnä vierailijoita. Kukaan paikalla olleista ei kuitenkaan tiettävästi nähnyt itse ikonin ottamista.

Tieto kuvan katoamisesta otettiin Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa "hämmentyneellä järkytyksellä" vastaan.

-Se hämmennys kuvaa aika hyvin tilannetta, tiedottaja Timo Mertanen luonnehti STT:lle.

Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän ikoni on peräisin 1800-luvulta ja tyyliltään erikoinen. Se lahjoitettiin alunperin Viipurin katedraaliin.

Varkaat veivät ikonin kirkon etuosasta eli toiselta puolelta rakennusta, missä pääsisäänkäynti sijaitsee. Ikoni oli sijoitettuna analogille eli vinokantiselle pöydälle, jossa kyseisenkaltaisia kuvia usein säilytetään.

Mertasen mukaan ikonin mukana lähti kiota eli lasikantinen suojalaatikko. Se mukaan lukien saalis painaa useita kiloja. 45 x 35 -senttinen ikoni on hopeisen riisan peittämä.

-Jonkinlaisessa kassissa se on täytynyt viedä ulos. Ei sitä sylissä ole viety, se on ihan selvää, Mertanen painottaa.

Paikalla on valvontakamera

Varkauden aikaan katedraalissa kierteli satoja ihmisiä. Joukossa oli muun muassa isoja turistiryhmiä. Onkin suoranainen ihme, jollei kukaan vieraista ole nähnyt jonkun ottavan ikonia pois pöydältä.

-Paikalla on kamera, mutta saa nähdä, näkyykö sieltä mitään. Ikoni on ollut hyvin katveisessa paikassa. Kyllä he (varkaat) ovat varmaan katsoneet, mitä tekevät.

Mertanen pitää mahdollisena, että vorot ovat voineet käydä katsomassa kohdetta jo aiemmin.

Ikoni ei ole suinkaan Uspenskin katedraalin ikoneista arvokkain, vaikka arvoa silläkin on.

Mertanen ei muista kuulleensa, että Suomessa olisi koskaan aiemmin viety ikoneja ainakaan samalla menetelmällä kuin nyt Uspenskin katedraalista. Hänen mukaansa joskus on kirkkoihin murtauduttu, mutta ei niistäkään yleensä ole ikoneja viety.

-Suomessa olevaksi ikoni on aika vanha. Tietysti vanhemmissa ortodoksimaissa ja maissa, joissa ilmasto on parempi, on olemassa vanhempiakin. Suomessakin on muutama ikoni keski-ajalta, tiedottaja sanoo.

-Varkaista ei ole mitään sellaista tietoa, mitä voisi julkistaa. Jonkinlaisia epäilyjä poliisilla kai on, mutta he kertovat asiasta, jos haluavat, hän jatkaa.

Jutun tutkinnanjohtaja oli ehtinyt torstaina poistua työpaikalta, kun STT yritti tavoitella häntä. Juttua tutkitaan Helsingin poliisissa törkeänä varkautena.

Mertasen mukaan varkaus havaittiin heti sen tapahduttua.

-He (varkaat) ovat kai suurin piirtein ehtineet ulos.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.