Vararehtori tarkentaa: Lapsellista siirtää johtamisongelmat yliopistolle

Tampereen yliopiston vararehtori Pertti Haapala tarkentaa Aamulehdelle sanomiaan kommentteja pääministeri Mari Kiviniemen ehdottamista johtamisopinnoista.

Kiviniemi esitti Akavan seminaarissa pitämässä puheessaan, että "johtamisen- ja työelämätaidon opintojakso tulisi lisätä korkeakoulujen tutkintovaatimuksiin kautta linjan."

Haapala sanoi Aamulehdelle, että Kiviniemen ehdotus on lapsellinen.

- Siinä on lapsellista poliitikon tapa ratkaista vakava asia siten, että se hoidetaan kurssilla yliopistossa. Reaktiossani oli kyse siitä, että aika usein, kun yhteiskunnassa on joku ongelma, poliitikot siirtävät ongelman muualle, kun heidän itse pitäisi tehdä jotakin.

Haapala korostaa, ettei yliopisto vastusta johtamisen opetusta, mutta Kiviniemen heitto on liian lattea ratkaisuehdotus.

- Kerroin myös Aamulehden toimittajalle, että meillähän opetetaan paljon johtamista yliopistossa, mutta arvostelin ajatusta kaavamaisesta lisäkurssista. Vähän niin kuin se, että parannetaan terveyttä, jos viedään pakolliselle terveystiedon kurssille. Nämä ovat helppoja keksintöjä, joita on sitten mukava esitellä.

'Management by perkele' positiivinen asia

Haapala sanoi Aamulehdelle, että suomalaista johtamista kuvaava "management by perkele" tarkoittaa parhaimmillaan tehokkuutta.

- Tämä sana tarkoittaa nykyään eri asiaa kuin joskus aikaisemmin. Ulkomaalaiset keksivät sen 1990-luvulla, koska he ihailivat suomalaisten selkeää ja suoraa tapaa hoitaa asioita, silloin se on positiivinen asia. Eihän kukaan mitään komentamista ja käskyttämistä kannata. Suomi on varmaan täynnä huonoja työnjohtajia, mutta on väärä näkökulma typistää kaikki työelämän ongelmat johtamisen ongelmaksi.

Haapala sanoi lehdessä myös, että ruotsalaistyyppinen keskustelukulttuuri pilaa työn teon.

- Se on vähän sellainen vitsi, mitä Suomessa sanotaan, että jää työt tekemättä, kun Ruotsissa analysoidaan niin paljon työpaikan suhteita. Ei se mikään ihannetila ole ja siitä on huonojakin kokemuksia. Ruotsalaiset itse ovat pitäneet suomalaista tapaa hoitaa asioita tarkoituksenmukaisempana.

Lue myös:

    Uusimmat