Mainos

Varapääministeri hoitamaan pääministerin tehtäviä Thaimaassa

Etelä-Thaimaan muslimialueiden turvallisuudesta vastaava varapääministeri Chidchai Vanasathidya ottaa hoitaakseen eronneen Thaksin Shinawatran tehtävät.

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra ilmoitti eilen luovuttavansa pääministerin tehtävät väliaikaisesti varapääministerille ja lepäävänsä uuden pääministerin valintaan asti. Ilmoitus on herättänyt toiveita poliittisen myllerryksen päättymisestä, joskin epävarmuuden ajan arvioidaan kestävän vielä pitkään.

Maan hallituksen edustajan mukaan Thaksin palaa hoitamaan pääministerin tehtäviä, jos se on tarpeen. Hän toimii joka tapauksessa virkaatekevänä pääministerinä, kunnes uusi pääministeri saadaan valituksi.

Pääministerin tehtävät nyt ottava varapääministeri Chidchai Vanasathidya on ollut vastuussa turvallisuudesta Etelä-Thaimaan muslimialueilla.

Thaksin ei aio pyrkiä enää pääministeriksi, vaikka hän aikookin johtaa Thai Rak Thai -puoluetta edelleen.

- Jatkan työtäni TRT:n johtajana maan ja talouden vuoksi, hän sanoo.

Yllättävä ilmoitus pääministerin tehtävien jättämisestä ilahdutti Thaksinin vastustajia, jotka ovat yrittäneet syrjäyttää häntä helmikuusta asti korruptio- ja vallan väärinkäyttöä koskevien epäilyjen vuoksi. Pääministerin tukijat sen sijaan kannustivat häntä taistelemaan.

Oppositio boikotoi uusintavaalejakin

Oppositiossa oleva Thaimaan demokraattipuolue ei aio asettaa ehdokkaita 23. huhtikuuta pidettäviin uusintavaaleihin, ilmoittaa puolueen edustaja.

Demokraattien edustaja kertoi puolueen kannasta ennen boikottiin osallistuneiden puolueiden kokousta.

- Asetamme ehdokkaita ainoastaan poliittisten uudistusten jälkeen, puolueen varajohtaja Chulin Laksanaviset sanoo.

Oppositiopuolueet boikotoivat myös viime sunnuntaina järjestettyjä ennenaikaisia parlamenttivaaleja, eikä kymmenissä vaalipiireissä saatu valittua lainkaan edustajia. Parlamentti ei voi valita uutta pääministeriä ennen kuin kaikki 500 paikkaa on täytetty.

Thaimaan tiedotusvälineissä Thaksinin eroilmoitus on otettu tyytyväisenä vastaan. Lehdet kehottivat mielenosoittajia nyt lopettamaan protestinsa ja pyrkimään kansalliseen sovintoon.

Osa oppositiosta on kuitenkin uhannut jatkaa mielenosoituksia, jos Thaksin ei vetäydy politiikasta kokonaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.