Varallisuusveron poisto koettelee SDP:n rivejä

SDP:n eduskuntaryhmä ei saanut rivejään suoriksi kiistellyssä varallisveron poistossa.

Kaikki SDP:n kansanedustajat eivät ole valmiita hyväksymään hallituksen esitystä varallisuusveron poistamisesta. Ryhmän äänestyksessä torstaina lain hylkäämistä kannatti viisi edustajaa ja muutama jätti äänestämättä. Valtaosa eli 33 oli kuitenkin hallituksen esityksen takana. Todellinen vastustajien määrä selviää ensi viikolla, kun eduskunnan täysistunto päättää lain kohtalosta.

Varallisuusverosta luopuminen on osa viimevuotista tulopoliittista ratkaisua. Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma uskoi kokonaisuuden ratkaisevan. Verotuksen kokonaislinja säilyy hänen mukaansa oikeudenmukaisena, kun osingot tulevat verotuksen piiriin.

Myös ryhmänjohtaja Jouni Backman painotti SDP:n seisovan kokonaisuuden takana, vaikka asia ei ole mitenkään helppo. Backman ei halunnut ottaa etukäteen kantaa siihen, ryhdytäänkö budjettilakia vastaan pullikoivia ojentamaan kurinpidollisin keinoin.

Varallisuusveron poistamista koskeva valtiovarainvaliokunnan mietintö ei syntynyt sekään yksimielisesti. Valiokunta torjui vasemmistoliiton hylkäysesityksen äänin 17-4. SDP:n Reijo Laitinen oli samassa rintamassa vasemmistoliiton ja vihreiden edustajien kanssa.

Eduskunta löi lain sisällön lukkoon mietinnön pohjalta illalla. Keskustelussa sosiaalidemokraateista Tero Rönni, Lauri Kähkönen, Esa Lahtela ja Marjaana Koskinen ilmoittivat, etteivät voi hyväksyä kaikkein veronmaksukykyisimpien verotuksen keventämistä.

Hallituksen esitystä vastaan hyökkäsi erityisesti vasemmistoliitto. Kari Uotila arveli muutaman kymmenentuhannen kaikkein rikkaimman saavan jatkossa lottovoiton jättämättä edes kuponkia. Vastustajat kiistivät, että ratkaisu olisi ollut osa kolmikantaista tupoa.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä (kesk.) uskoi rikkaiden maksavan edelleen veroa. Pelkästään kiristynyt osinkoverotus tuottaa hänen mukaansa vuodessa 200 miljoonaa euroa, nyt poistuva varallisuusvero vain 70 miljoonaa. Ala-Nissilä kaipasi SDP:n johdon osallistumista verokeskusteluun ja syytti puolueen eduskuntaryhmää "toimimisesta kuin varpusparvi" keskeistä verolakia käsiteltäessä.

Valtiovarainministeri Heinäluoma ei ollut istuntosalissa puolustamassa hallituksen esitystä. Tehtävä jäi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkariselle (kesk.), jonka mukaan muut muutokset yritysverotuksessa ja varallisuusveron kiertomahdollisuus vaativat tällaista ratkaisua.

Tasapuolisuutta selvitellään

Varallisuusveron poistumiseen on kytketty uusi arvostamislaki, jota tarvitaan tuloverotusta, kiinteistöverotusta sekä perintö- ja lahjaverotusta varten. Nykyisen verotusarvon korvaa vertailuarvo.

Valtiovarainvaliokunta ei lähtenyt korjaamaan asiantuntijakuulemisissa havaittua epäkohtaa, joka liittyy asunto-osakeyhtiöiden ja määrätyn huoneiston hallintaan oikeuttavien keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeisiin. Niitä ei hallinnollisten syiden ja verottajan työtaakan vuoksi koskisi arvovertailu, jossa tarkastellaan osakkeiden yhteenlaskettua poistamatonta hankintamenoa ja arvostamislain mukaista vertailuarvoa. Arvostuksessa käytetään näistä kahdesta korkeampaa arvoa.

Valtiovarainvaliokunnan mielestä hallituksen tulee kuitenkin selvittää, seuraako arvovertailusta luopumisesta epätasa-arvoa eri yhtiöiden välillä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 08.12.2005)

Lue myös:

    Uusimmat