Mainos

Varakkaat arvostavat luomutuotteita

Vähätuloiset, pienet taloudet ja nuoret suhtautuvat luomuun kielteisemmin. Varakkaiden ostajien kaikki luomumielikuvat ja -kokemukset ovat sen sijaan hyvin myönteisiä.

Varakkaat suomalaiset arvostavat luomutuotteita. He ostavat useimmiten luomutuotteita päivittäistavarakaupoista ja toivovat, että torit ja hallit myisivät niitä nykyistä enemmän.

Varakkaiden ostajien kaikki luomumielikuvat ja -kokemukset ovat erittäin myönteisiä. He pitävät tuotteita houkuttelevina ja hyviin säilyvinä. Varakkaiden suomalaisten mielestä luomun käyttäminen on oikeaoppista ja esimerkillistä toimintaa.

Sen sijaan vähätuloisilla, pienillä kotitalouksilla ja nuorilla näyttäisi olevan kielteisiä asenteita luomutuotteisiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan he myös käyttävät niitä vähiten. Miehet suhtautuvat luomuun naisia kielteisemmin.

Tuottajat näkevät tulevaisuuden epävarmana

Luomuruoan suosio on kasvanut viime vuosina sekä Suomessa että Euroopassa, mutta menekki on vielä pientä. Yhtenä syynä on se, että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto ja Finfood Luomu selvittivät tutkimuksessaan kuluttajien ja elintarvikealan käsityksiä luomuruoasta.

Tutkimuksessa selvisi myös, että arviot luomutuotannosta ovat aiempia vuosia pessimistisempiä. Etenkin tuottajat näkevät tuotannon tulevaisuuden epävarmana. Sen sijaan jatkuvasti luomua käyttävien kuluttajien halu ostaa tuotteita on pysynyt ennallaan. Kysely tehtiin elintarvikealalle ensimmäisen kerran vuonna 1999, ja kuluttajilta tietoa kerättiin ensimmäisen kerran jo vuotta aiemmin.

Tutkimuksessa käytettiin Finfoodin luomubarometreja sisältävää aineistoa vuodelta 2003. Aineistot on kerätty erikseen kuluttajilta ja elintarvikealalta, kuten valmistajilta ja tuottajilta. Vuonna 2003 barometriin vastasi lähes 1200 kuluttajaa ja yli 330 alan toimijaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.