Mainos

Vapun sää: Aattona aurinkoa, vappupäivänä laajalti 10-15 astetta

Vappuaattoa vietetään laajalti aurinkoisessa säässä. Vappupäivänä pilvisyys lisääntyy ja sateita tulee paikoin.

Keskiviikon myräkkä tuo vesisateita maan etelä- ja keskiosaan sekä illan ja yön aikana lunta maan keski- ja itäosasta Kainuuseen ulottuvalle alueelle. Torstain vastaisena yönä myrskypuuskat voivat aiheuttaa vahinkoa etenkin Itä-Suomessa.

Millainen on tyypillinen vappusää?

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 10-15 asteessa ja maan pohjoisosassa pääosin 5-10 asteessa. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Tällä hetkellä yhtenäisen lumipeitteen raja on jonkin verran tavanomaista pohjoisempana eli Meri-Lapista Pohjois-Karjalan pohjoisosaan ulottuvan linjan pohjoispuolella.

Hyvin koleaa vappua vietettiin viimeksi vuonna 2011, jolloin esiintyi lumikuuroja maan eteläosassakin. Myös viime vuonna oli tavanomaista kylmempi vappu. Vappuaamuna Lounais-Suomen havaintoasemilla oli paikoin lunta maassa.

Vuosina 2000 ja 1998 juuri ennen vappua oli puolestaan lähes hellettä, mutta sää viileni vapuksi suunnilleen tavanomaisiin lukemiin.

Lähde: Ilmatieteen laitos

– Vappuaattoaamuna maa on siis paikoin valkeana ja ajokeli huono lumisateen alueella. Sateet kuitenkin väistyvät itään päivän aikana ja iltapäivä on jo laajalti aurinkoinen. Lähinnä lännessä voi tulla sadekuuroja ja itärajalla voi olla joitain sateita jäljellä. Etelässä ja lännessä vappuaaton lämpötilat ovat 10 asteen tienoilla tai sen yläpuolella. Idässä ja pohjoisessa ollaan 0-8 asteessa, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Perjantain vastaisena yönä idässä ja pohjoisessa on pakkasta.

Vappupäivänä perjantaina pilvisyys lisääntyy ja tuuli voimistuu hieman.

– Vappupäiväkin on kuitenkin melko poutainen. Sadekuuroja voi tulla etenkin lännessä. Lapissa tulee vähän jatkuvampiakin vesi-, räntä- ja lumisateita. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan 10-15 asteessa aina Oulun korkeudelle asti, pohjoisempana lämpötilat ovat 0-8 asteessa.

Viikonloppuna Suomi kuuluu matalapaineen alueeseen. Sateita tulee ajoittain.

– Sateet painottuvat näillä näkymin lauantaina maan etelä- ja keskiosaan ja sunnuntaina pohjoiseen. Pohjoisen sateet voivat tulla veden lisäksi räntänä ja lumena. Sunnuntaina etelämpänäkin voi kuitenkin tulla sadekuuroja, sanoo Aleksi Jokela.

Vapun paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.