Mainos

Vappupuheissa nostettiin työllisyyttä

Vappupäivän perinteiseen viettoon kuuluvia puheita on jälleen pidetty eri puolilla maata. Puheissa käsiteltiin muun muassa seuraavaa tupo-ratkaisua ja työllisyyspolitiikkaa. Rovaniemellä puhunut pääministeri Paavo Lipponen lupaili ylimääräisiä verohelpotuksia, mikäli monivuotinen tupo-sopimus saadaan syntymään syksyllä.

Paavo Lipponen

Pääministeri Lipponen sanoi, että veroalennukset tulisi kohdistaa eritoten pienipalkkaisille ihmisille sekä pienille yrityksille. Palkkaveron keventämisen lisäksi Lipponen alentaisi eläkkeensaajien sairasvakuutusmaksuja.

Helsingissä puhunut SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen suosittelee työmarkkinaosapuolille palaamista tulopoliittiseen neuvottelupöytään. Ihalainen haluaisi, että syksyllä solmittava tulopoliittinen ratkaisu ulottuisi vuoden 2003 syksyyn asti. Myös Metalliliiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh totesi, että tosiasiat puhuvat keskitetyn sopimuksen tarpeellisuudesta. Lundh esiintyi muun muassa Imatralla ja Lappeenrannassa.

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vaati Tampereen puheessaan tarkennusta työehtosopimuksen yleissitovuuteen. Työehtosopimuslakia käsitellyt komitea on Sasin mukaan vesittämässä työehtosopimuksen yleissitovuuden nykyistä tulkintaa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Ojala taas vaati puheessaan, että työsopimuslakikomitean esitys toteutetaan sellaisenaan.

Pienituloisia muistettiin

Keskustan varapuheenjohtaja Maria Kaisa Aula puolestaan ihmetteli Joensuussa, mihin hallitukselta on unohtunut työttömyyden alentaminen. Aulan mielestä hallitus ei ole tuonut eduskunnalle esityksiä, jolla olisi parannettu pienipalkkaisten alojen työn tekemisen edellytyksiä.

Kunta- ja alueministeri Martti Korhonen vaati veronalennuksia matalapalkka-aloille. Lahden ja Hämeenlinnan puheessa Korhonen sanoi, että pienipalkkaisten veroale säilyttäisi hyvinvointivaltion perusteet.

Kauppa-ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre katsoo, että sosiaalinen kriisi on yhä todellisuutta Suomessa.
Mönkäre korosti vapputervehdyksessään peruspalvelujen kehittämistä ja työpaikkojen luomista.
Elinkeinopoliittisena haasteena Mönkäre piti yrittäjien aseman kohentamista ja yrittäjyyden esteiden poistamista.

Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes on vappupuheessaan varoittanut yrityksiä ja niiden johtajia kohtuuttomista vaatimuksista. Siimeksen mukaan palkkioiden ja omistajille jaettujen voittojen suuruudessa ja yritysten yhteiskunnalle esittämissä vaatimuksissa olisi syytä noudattaa malttia. Yritykset eivät voi vaatia samaan aikaan valtion varojen laittamista yritysten toiminnan tukemiseen ja yritysverotuksen keventämistä.

Keskusta kaipaa ay-yhteyttä

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki haluaisi puolueensa parantavan suhteitaan ammattiyhdistysliikkeeseen. Seinäjoella puhunut Jäätteenmäki korosti, että kenenkään ei tule sortua työelämän kysymyksissä liian itsevarmaan mestarointiin.

Jäätteenmäki arvioi, että parhaimmillaan työmarkkinajärjestelmä toimii hyvin ja pahimmillaan on jämähdetty vanhoihin asenteisin, joista kukaan ei liikahda tuumaakaan.

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho kaipasi uutta sisältöä poliittiselle vapulle. Hän etsisi sitä yhteiskunnallisten peruspalvelujen vaalimisesta. Esimerkiksi korkeatasoinen lasten perusopetus, toimivat poliisipalvelut tai hyvä vanhustenhoito eivät enää ole kaikkialla tai kaikille itsestäänselvyyksiä, Aho korosti.

Aho arvioi keskustan vappujuhlassa Helsingissä, että suurten aatteiden juhla on kutistunut arkiseksi keskusteluksi tulopolitiikasta ja veronkevennyksistä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.