Mainos

Vappupäivänä iloiteltiin perinteiseen tapaan

Ylioppilaiden keväinen iloittelu Helsingissä jatkui vapunpäivänä perinteisen silliaamiaisen merkeissä Ullanlinnanmäellä.

Kello 9 alkaneessa tilaisuudessa vapputervehdyksensä esittivät pääkaupunkiseudun suomenkielisten ylioppilaskuntien puheenjohtajat. Kulttuurista tunnelmaa aamiaiselle toivat Ylioppilaskunnan Laulajien YL:n kuoro sekä Retuperän WBK.

YL:n kuoro esitti musiikillisen vapputervehdyksensä myös presidentti Tarja Haloselle ja valiokuntaneuvos Pentti Arajärvelle presidentinlinnan edustalla kello 11.30 alkaneessa tilaisuudessa. Kuoroa johti Matti Hyökki.

Ennen presidenttiä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY:n edustusto vei ruusuiset vapputervehdyksensä myös Helsingin kaupungin ylipormestarille Eva-Riitta Siitoselle, yliopiston kanslerille Risto Ihamuotilalle ja rehtori Kari Raiviolle. Vahvistuksenaan HYY:n edustajilla oli YL:n kvartetti.

Jeesus-marssilla parituhatta

Pääkaupunkiseudun yhteiskristillinen vapun tapahtuma Jeesus-marssi keräsi tänä vuonna parituhatta osallistujaa. Marssikulkue eteni Senaatintorilta Mannerheimintien kautta Espan ympäri ja palasi Kauppatorin kautta takaisin Senaatintorille.

Tänä vappuna kymmenettä kertaa järjestetyn marssin teemana oli Jeesus - kansakunnan toivo, jolla haluttiin korostaa kristillisyyden merkitystä tulevaisuuden Suomea rakennettaessa. Kulkuetta värittivät ilmapallot, banderollit, liput ja omat julisteet. Marssin järjesti Kristityt Yhdessä ry.

Vapusta melkoinen jätelasku

Juhlan jälkeen koittaa taatusti arki ja sen mukana myös jälkien siivous. Vappukarkeloinnin roinien keruu aloitettiin Helsingissä jo vapunpäivän vastaisena yönä, ja työ jatkuu vielä koko torstain.

Siivouksessa ei ole kyse mistään nappikaupasta, sillä etukäteis- ja jälkihuoltoon käytetään arviolta noin 100 000 euroa suoraan helsinkiläisten veronmaksajien kukkarosta. Pääkaupungin viheralueiden vappusiivouksesta vastannut piiripuutarhuri Sampo Sainio Helsingin rakennusvirastosta luonnehti tänään puoliltapäivin tämän vapun roskaamisastetta tavanomaiseksi. -Tiistai oli niin lämmin, että porukka oli ulkona hyvin pitkään. Niinpä roskan määrä ei tänä vappuna ole ainakaan vähentynyt, hän vahvisti.

Viheryksikön väki lopetti siivoustyöt kello 1 viime yönä, minkä jälkeen urakkaa jatkoivat katuyksikön siivousporukat katualueiden puhdistamisella. Viheryksikkö palasi sorvin ääreen jälleen vapunpäivänä aamukuudelta, jolloin käytiin läpi Esplanadin puisto. Puolenpäivän aikaan siirryttiin puolestaan Kaivopuistoon, vapun roskaamispaikoista pahimpaan.

Jätteet vaihtuvat leffalippuihin

Suuren helpotuksen viheralueiden puhdistamistyöhön toivat Sainion mukaan pullonkeräyksen "yksityisyrittäjät", joiden määrä on vappu vapulta lisääntynyt. Arvion mukaan heitä liikkui aattoillan ja sitä seuraavan yön aikana kymmeniä. -Tänä vappuna oli tosi hienoa, että he keräsivät kaikkia pulloja, myös muita painavampia kuohuviinipulloja, hän kehui.

Vapunpäivän siivousrynnäkköön osallistui kaupungin viheryksikön puolelta noin 30 työntekijää, joiden apuna oli puolensataa talkoohenkilöä. Lisäksi katujen ja torien raivauksesta huolehti kolmisenkymmentä ihmistä.

Viheralueiden siivouksessa oli mukana myös aivan tavallisia kaupunkilaisia, joiden työtehoa vauhditettiin ilmaisilla leffalipuilla. Aina kun oli kerännyt täyteen 200 litran roskasäkin, käteen lyötiin piletti.

Vappu yhä roskauksen kärkitapahtuma


Helsingin kokoisen kaupungin asukkaat tuottavat valtavat määrät jätteitä varsinkin juhlapyhinä. Tilastoa johtaa vappu, jolloin kaatopaikalle kuljetetaan pahimmillaan parikymmentä vaihtolavallista jätöksiä. Yhteen vaihtolavaan mahtuu 7-8 kuutiota jätettä. -Viime vappuna jätteitä syntyi Helsingin viheralueilla 18 vaihtolavallista, ja suurin osa siitä tuli Kaivopuistosta, Sainio kertoi.

Mikään muu juhla ei pääse roskaamisessa lähellekään vappua. -Taiteiden yö on toiseksi pahin, mutta silloin puhutaan vain vapun roskien murto-osasta, Sainio kuvasi.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto oli vappua varten varustautunut erityisellä jätehuoltokalustolla, johon kuului mm. 130 siirrettävää vessaa, 10 ovellista urinaalia, 32 avopisuaaria, 2 wc-konttia, 137 suurta jäteastiaa ja 10 jätekonttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.