Vappuna kuohuu ja kuplii!

Kuohujuoman lisäksi vappuna nautitaan hyvästä ruuasta ja seurasta sekä aattona että vappupäivänä. Kuohuviini tai samppanja sopivat molemmille aterioille, mikäli silli ei näyttele niissä pääosaa.

Aperitiivi- ja seurustelujuomaksi sopii kuiva ja kevyehkö kuohuviini, kuten Chardonnay-pohjainen kuohuva. Se on usein hapokasta, eleganttia, raikasta ja mineraalista. Sen kanssa suosittelemme tarjottavaksi muun muassa katkarapuja, simpukoita ja tuoretta parsaa. Täyteläisemmät kuohuviinit ja samppanjat jaksavat kantaa runsaampia makuja, kuten ilmakuivattuja kinkkuja ja paahtopaistia. Jälkiruoille, kuten mansikat mascarpone-vaahdon kera, sopii puolikuiva samppanja.

Viinibaari suosittelee

Kevyiksi kuohuviineiksi:

Campo Viejo Cava Brut Reserva 9,97 €
Montana Chardonnay Pinot Noir Brut 15,18 €

Täyteläisempiä kuohuvia:

Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir 11,20 €
MUMM Cordon Rouge Brut 41,80 €

Makeampaan makuun:

MUMM Demi-Sec 41,80 €

Vappubrunssi

Tonnikala-lohitartar kurkkukupeissa

24 kpl

  • 150 g raakaa tonnikalaa
  • 250 g raakaa lohta (ruodoton)
  • ½ dl soijakastiketta
  • 2 ruokalusikkaa mirin-kastiketta
  • 1 ruokalusikallinen seesamiöljyä
  • 2 ruokalusikallista hienoksi silputtua ruohosipulia
  • 2 ruokalusikallista hienoksi silputtua korianteria
  • 3 pitkää kurkkua

Leikkaa tonnikala ja lohi pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki marinadiainekset ja sekoita hyvin. Kuori ja leikkaa kurkku 3,5 cm paloiksi. Koverra kurkun palat poistamalla sisus, jotta voit täyttää sen. Täytä kurkut tonnikala-lohiseoksella. Voit tehdä tämän muutamaa tuntia etukäteen ja säilyttää täytetyt kurkkukupit jääkaapissa.

Sitruunainen parsasalaatti

  • sekoitus salaatteja (rucola, frisee, tammenlehti jne.)
  • 15-20 kypsäksi keitettyä parsaa
  • parmesanjuustoa
  • Kastike:
  • n. 1 dl oliiviöljyä
  • n. ½ dl valkoista balsami-viinietikkaa
  • 3 rkl puristettua sitruunamehua
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • suolaa, mustapippuria

Sekoita kastike revittyihin salaatteihin lisää suolavedessä keitetyt parsat sekä reilusti parmesan juustoa.

Tonnikala-pastrami saaristolaisleivällä ja siianmäti-smetanavaahto

  • 1/2 kg tuoretta tonnikalaa
  • mustapippuria (maun mukaan jeeraa, roseepippuria tai kurkumaa)
  • saaristolaisleipää
  • 0,2 dl smetanaa
  • 100 g siianmätiä
  • tilliä tai ruohosipulia

Leikkaa leivästä pyöreitä tai neliskulmaisia paloja. Tuore tonnikala leikataan pitkittäin 3x3 cm, paahdetaan kuumalla pannulla suolassa ja lopuksi maustetaan esim. jeeraalla, roseepippurilla, kurkumalla ja mustapippurilla. Kalat kelmutetaan ja pakastetaan.

Kun tonnikala on kohmeessa se leikataan nois 1 cm:n paksuisiaviipaleita. Siianmäti valutetaan ja lisätään vaahdotetun smetanan joukkoon. Vaahto maustetaan suolalla, pippurilla ja ruohosipulilla tai tillillä. Saaristolaisleipäpalat paahdetaan, päälle tonnikalapalat ja smetanavaahto sekä koristeeksi esim. tilliä.

Ankanmaksa-toast

  • vaaleaa leipää
  • 200 g esim. mustaherukkahyytelöä
  • ankanmaksamoussea tai pateeta
  • mansikoita

Leipä paahdetaan ja siitä leikataan pyöreitä tai neliskulmaisia paloja. Palat sivellään hyvin ohuelti marjamarmeladilla tai hyytelöllä esim. mustaherukka sopii loistavasti. Ankanmaksa-moussessta voidaan tehdä quenellejä tai ne voidaan levittää siististi n. 2 cm:n paksuiseksi, lopuksi päälle vielä tuore mansikkaviipale.

Sushit

  • 2,5 dl sushi-riisiä
  • 2,8 dl vettä
  • 0,7 dl riisiviinietikkaa
  • 10 g sokeria
  • 1 tl suolaa
  • noria eli merilevää
  • wasabia garia eli marinoitua sushi-inkivääriä
  • soijaa
  • (+wasabi-creme ja lime-sahramijugurtti)

Riisistä pestään tärkkelys pois kylmässä vedessä; riisiä "hierotaan" ja puristellaan käsien välissä niin että vesi muuttuu "maidon väriseksi". Sitten huuhdellaan ja toistetaan edellä mainittu. Tämän jälkeen riisi huuhdellaan huolellisesti, jolloin siitä tulee mahdollisimman valkoista, lopuksi riisi jätetään siivilään valumaan ja kuivumaan noin puoleksi tunniksi.

Riisi kaadetaan riisikeittimeen ja vesi päälle. Ajastimen laitetaan aika 30 min. Tämä onnistuu myös tavallisella kattilalla ja levyllä: riisi mielellään laakeaan kattilaan ja kylmä vesi päälle. Laitetaan kansi päälle jättäen pieni rako höyryn pois pääsemiseksi. Levy miedolle lämmölle. Ajastimeen aika 20 min, jonka jälkeen otetaan riisi levyltä pois, ja haudutetaan vielä noin 10 min. Riisin kypsyessä sekoittaa riisiviinietikka, sokeri ja suola, niin että ne liukenevat keskenään.

Kun riisi on kypsää, se kaadetaan laakeaan astiaan jossa se jäähdytetään. Riisiä ei kannata jäähdyttää metalliastiassa. Riisiä tulee sekoitella varoen pitkin vedoin, ettei riisi puuroonnu. Kun riisi on kädenlämpöistä, se on parhaimmillaan sushin tekoon. Muut tarvikkeet: oman mielen ja maun mukaan erilaisia kasviksia ja/tai kalaa.

Makin teko:

Levitä riisiä tasaisesti "Norin" eli sushin tekoon tarkoitetun merileväarkin päälle, kiiltävä puoli levässä alapuolelle. Riisiä tulee olla oman maun mukaan vähintään 0,5 cm:n kerros. Voit kostuttaa sormesi vedessä, ettei riisi tartu helposti sormiin, riisin kuuluu olla tahmeaa. Riisillä peitetään koko merilevä. Päälle ripsotellaan sekoitusta jossa on: kuivattua kananmunaa, sesaminsiemeniä ja merilevää. Sitten käännetään riisipuoli alaspäin kelmun päälle ja laitetaan hieman wasabia merilevän päälle, jonka jälkeen suikaleena kasviksia ja/tai raakaa kalaa tai mahdollisesti salaattia sekä majoneesia.

Lopuksi rullataan mielellään sushi-mattoa (bambu-matto) käyttäen "kääretorttumaiseksi" rullaksi, ja leikataan paloiksi. Kasviksina maki-rulliin loistavasti sopivat mm. avokado, kurkku, paprika, porkkana.

Anna vetäytyä hetken ja leikkaa n. 2 cm:n paksuisia viipaleita. Veitsi kannattaa pyyhkiä joka kerta, jotta palat ovat siistejä.

Ankerias-nigirisushi:

Sushi-riisistä tehdään pieniä soikeita palloja, esim. pituus: 4 cm korkeus 2-3 cm. Hyvin varustetuista erikoiskaupoista saa valmiiksi grillattua sekä marinoitua ankeriaanfileetä. Fileet leikataan pituussuunnassa puoliksi, niin että niillä saadaan riisipallot peitettyä. Merileväarkista voi leikata vielä ohuita vyömaisia suikaleita, niillä voidaan kiinnittää kala paremmin riisin päälle.

Jättirapu-nigirizushi:

Jättirapuja saa myös hyvin varustetuista erikoiskaupoista valmiina (kypsänä), mutta näihin voi käyttää mitä rapuja tahansa. Sushin koristelisukkeena voi käyttää esim. wasabi-cremeä ja/tai sahramilla värjättyä ja limellä maustettua jogurttia.

Wasabi-creme

  • wasabia
  • creme fraichea tai smetanaa

Lime-sahrami-jogurtti

  • sahramia
  • limen mehua ja kuorta
  • sokeria
  • suolaa

Lue myös:

    Uusimmat