Mainos

Vappumarssit vetivät väkeä maailmalla

Vappua on vietetty ympäri maailmaa perinteisesti. Mellakoilta ei kuitenkaan tänäkään vuonna vältytty.

Miljoonat ihmiset marssivat tänään vappukulkueissa eri puolilla maailmaa. Mielenosoitusten vaatimukset ja huolenaiheet olivat kirjavia, eikä yhteenotoilta viranomaisten kanssa aina vältytty.

Saksassa poliisi ja mielenosoittajat kahakoivat useissa kaupungeissa jo vapunpäivän vastaisena yönä. Berliinin Prenzlauer Bergissä poliisi pidätti lähes sata viranomaisten kimppuun hyökännyttä nuorta. Kolmisenkymmentä poliisia loukkaantui. Vapunpäiväksi Berliiniin oli komennettu levottomuuksia estämään peräti 7500 poliisia.

Frankfurtissa puhunut liittokansleri Gerhard Schröder sai vastaansa ay-aktiivien buuaukset ennustaessaan, että sosiaalidemokaraattien perinteisesti vaalimista eduista saatetaan joutua vaikeassa tilanteessa luopumaan.

Espanjan pääkaupungissa Madridissa vappukulkue päättyi ennen aikojaan, kun CCOO-ammattiliiton johtaja Jose Maria Fidalgo mukiloitiin sairaalakuntoon. Hyökkäyksen takana olivat konkurssiin menneen televiestintäyrityksen pettyneet työntekijät.

Myös Lontoossa kaduille oli komennettu tuhansia poliiseja estämään kapitalismia vastustavien mielenosoittajien mellakat. Alkuiltapäivään mennessä kaikki näyttikin sujuneen rauhallisesti. Välikohtauksista ei raportoitu myöskään Pariisissa, missä arviolta satatuhatta ihmistä kokoontui ay-liikkeen järjestämään mielenilmaukseen.

Teemana oli muun muassa oikeistohallituksen kaavaileman eläkeuudistuksen vastustaminen. Sadat irakilaiset kommunistit viettivät tänään vappua Bagdadissa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Kaupungin keskustaan kokoontuneet juhlijat liehuttivat sirpillä ja vasaralla koristeltuja huivejaan ja vaativat turvallisuutta, rauhaa sekä demokratiaa.

Sars varjosti vapunjuhlintaa Aasiassa

Sadattuhannet aasialaiset kokoontuivat torstaina vapun viettoon ympäri Aasiaa. Vastalauseiden kohteena olivat sekä epävarma taloudellinen tilanne että monin paikoin myös paikalliset hallitukset. Jotkut mielenosoitukset oli peruutettu tänä vuonna sars-tautitilanteen takia.

Tuhansia ihmisiä osallistui tänään ympäri Indonesiaa järjestettyihin vappumielenosoituksiin. Mielenosoittajat vaativat vapun julistamista vapaapäiväksi. Vaatimuslistalla oli myös muutoksia työlainsäädäntöön, mm. minimipalkkaan.

Myös Japanissa osoitettiin mieltä vappuna. Ammattiliittojen jäsenet vaativat parempaa irtisanomisturvaa. Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa oli koolla parituhatta sarsin leviämisen huolestuttamaa mielenosoittajaa.

-Pelkäämme, että työntekijöitä vähennetään. Pahin ei ole vielä ohi sarsin kohdalla, Malesian keskusammattijärjestön puheenjohtaja Zainal Rampak sanoi. Tuhannet olivat liikkeellä myös Filippiineillä tiukkojen turvatoimien ympäröimänä.

Venäjälläkin vielä marssitaan

Kymmenettuhannet ay-aktiivit ja kommunistien kannattajat marssivat ympäri Venäjää vappuna. Mielenosoittajat vaativat parempia palkkoja. Moskovassa poliisin mukaan paikalla oli 15 000 ihmistä. Myös liberaalit olivat liikkeellä Moskovassa omalla marssillaan vaatien hallituksen eroa.

Lisäksi kaupungin viranomaiset sekä muutamat muut puolueet järjestivät oman vapputapahtumansa. Vappu oli neuvostovallan aikana vuoden tärkeimpiä juhlapäiviä. Venäjän hallitus on nimennyt sen kevään ja työn päiväksi.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.