Mainos

Vapon biojätelaitoksen palosta jopa 10 miljoonan euron vahingot

Vapon biojätelaitos Joutsenossa on tuhoutunut juhannuspäivän tulipalossa käytännössä kokonaan.

Kukaan ei loukkaantunut palossa. Laitos on lähes automaattinen, ja sitä valvoo yksi henkilö. Palossa tuhoutui 150 metriä pitkän ja 30 metriä leveän rakennuksen puuosat. Jäljelle jäivät vain kivirakenteet.

Vapon liiketoimintajohtajan Petri Alavan mukaan vahingot voivat nousta 10 miljoonaan euroon, jos laitos joudutaan rakentamaan kokonaan uudestaan.

Paloa on ollut sammuttamassa yli kaksikymmentä yksikköä Etelä-Karjalan pelastuslaitoksesta. Syttymissyystä ei ole vielä tietoa. Palokunta jatkaa jälkisammutusta myöhään iltaan.

Palo on saattanut alkaa konehuoneesta rakennuksen toisessa päässä. Palo levisi myös toiseen päähän, missä sijaitsevat lieteloosit.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palomestari Yrjö Saastamoinen ei kuitenkaan halua vahvistaa syttymiskohtaa. Alkutilanteesta on hänen mukaansa olemassa ohikulkijan ottama kuva.

Kahden kunnan jätelaitos

Etelä-Karjalan jätehuoltoon kuuluva Vapon biojätelaitos huolehtii Joutsenon ja Lappeenrannan kotitalouksien biojätteistä.

Se on osa Kukkuroinmäen kaatopaikkaa ja se on rakennettu vuosina 2002-2003. Biojäte on pääasiassa lietettä, jonka kompostoinnissa käytetään turvetta tukiaineena. Kompostoidusta biojätteestä ja lietteistä valmistetaan maanparannusainetta.

Maanantaina ryhdytään selvittämään, miten jätehuolto jatkossa hoidetaan. Vapon mukaan tällä hetkellä on vaikea löytää korvaavaa kapasiteettia lähialueelta.

Lappeenrannan kaupunginsihteeri Juha Willberg pitää palosta aiheutunutta ongelmaa vaikeana.

Kaupungin oma kaatopaikka on jo maisemoitu, eikä ota vastaan biojätettä. Willbergin mukaan Kukkuroinmäen yksikkö oli yksi nykyaikaisimmista EU-standardien mukaisista maakunnallisista laitoksista. Se myytiin Vapolle muutama vuosi sitten.

Laitos on käsitellyt biojätettä lähes 8 000 tonnia ja yhdyskuntien jätevesilietteitä 14 000 tonnia vuodessa. Prosessissa syntyvä lämpö hyödynnetään rakennusten lämmityksessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.