Vapaavuori: Telakkabisneksen kannattavuus arvioidaan tarkasti

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan on selvää, ettei valtio lähde telakkabisnekseen varmistamatta, että toiminnasta pystytään saamaan kannattavaa.

Vapaavuoren mukaan tämän takaa myös se, että kumppaniksi Turun telakan ostohankkeeseen on valikoitunut vaikeassa telakkabisneksessä hyvin pärjännyt saksalainen perheyritys.

– Jos he tässä jatkovalmistelussa päätyvät siihen, että tällä on kannattavan liiketoiminnan edellytykset, niin parempaa suositusta ja taetta mukaan lähtemiselle on vaikea löytää, Vapaavuori sanoi STT:lle.

Telakkayhtiö Meyer Werftistä on korostettu, että mahdollinen ostaminen vaatii vielä kattavia selvityksiä Turun telakan tilanteesta.

Turun telakan työntekijät eivät vielä heittele kypäriä kattoon eilisen telakkauutisen vuoksi. Tänä aamuna töihin tulleet työntekijät suhtautuvat valtion ostoaikeisiin varauksellisesti.

– En heti uskoisi tähän juttuun, mutta toivottavasti onnistuu. Olisi se sääli, jos laivanrakentaminen loppuisi Turussakin ja kävisi kuin Rauman telakalla, levyseppähitsaaja Esa Pihlava sanoo.

Turkulainen Pihlava työskentelee telakan alihankkijalla Mobimarilla. Kotikaupungin telakan säilyminen on tärkeää, mutta töitä on tarjolla muuallakin.

– Alkuvuodesta olin Bahamalla töissä ja loppuvuodesta menen Singaporeen. Nyt olisi ollut työtä Saksassa, mutta en päässyt lähtemään.

Niin ikään alihankkijayrityksen, Ramirentin, leivissä työskentelevä telinemies Sami Virtanen on ollut parikymmentä viime vuotta töissä lähinnä telakalla.

– Telineiden kasaajilla ja purkajilla on koko ajan töitä, kun isoa laivaa rakennetaan.

Nykyisellä tilauskannalla Virtaselle riittäisi töitä telakalla vuodeksi

– Laivatilauksia tarvittaisiin nopeasti lisää, jotta työt eivät keskeytyisi. Tilanne ei näytä hyvältä, mutta tällaistahan telakalla on ollut aina. Välillä sanotaan, että nyt telakka loppuu, ja välillä menee oikein hyvin.

 

Lue myös:

    Uusimmat