Vapaavuori: Talvivaarassa valtiolla takuumiehen rooli

Brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital haluaa ostaa Talvivaaran kaivoksen, mutta kaupan toteutuminen edellyttää kaivoksen vaikean vesikysymyksen ratkaisua.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) myöntää, että kaivoksen vesiongelma voi pahimmillaan kaataa koko kaupan.

– Sekin on mahdollista. Joka tapauksessa se purkuputki auttaisi olennaisesti tätä kaupan toteutumista ja ennen kaikkea, se auttaisi ympäristö- ja vesiasian ratkaisemisessa, jotta se lupa saataisiin.

Aluehallintoviraston päätös luvasta laskea vesiä kaivokselta putkea pitkin Sotkamon Nuas-järveen tulee vielä kevään aikana.

– Vesiasia pitää pystyä ratkaisemaan ihan riippumatta siitä, saadaanko yhtiö edes kaupaksi. Jopa siinä tilanteessa, missä se yhtiö jäisi valtiolle käsiin, vesiasia pitää ratkaista. Siinä on useita eri elementtejä, ja purkuputki on varmasti yksi keskeisimmistä, Vapaavuori muotoili MTV Uutisten Kymmenen Uutisissa.

Vapaavuoren mukaan Talvivaarassa tarvitaan ratkaisuja. Keskusteluissa ollut purkuputki on yksi vaihtoehto ja Vapaavuoren mukaan todennäköisesti ainoa vaihtoehto lyhyellä aikavälillä

– Teoreettisia vaihtoehtoja on, ne veisivät olennaisesti enemmän aikaa ja me tarvitsemme ratkaisuja kuitenkin lähitulevaisuudessa.

Talvivaaran alueella on Kainuun ely-keskuksen mukaan varastoituja vesiä 9,3 miljoonaa kuutiota. 

Taustat tarkistettu 

Brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capitalin kaupan mahdollisesti toteutuessa Talvivaarasta jäisi valtiolle 15 prosenttia.

Vapaavuoren mukaan sijoitusyhtiön taustat on tarkastettu.

– Kyllä se on varmasti sitoutunut yhtiö ja heillä on paljon osaamista. Se on iso sijoitusyhtiö, ja se on tehnyt paljon merkittäviä sijoituksia - ennen kaikkea luonnonvara-alalla ja useisiin kaivoksiin. Tässä on paljon rahaa ja osaamista.

Sijoitusyhtiö toimii kuitenkin joidenkin tietojen mukaan veroparatiisisaarilla. Vapaavuoren mukaan Englannissa toimivalla sijoitusyhtiöllä on ollut rahastorakenteita.

– Sillä on ollut rahastorakenteita tietyissä veroparatiisiyhtiöissä, niin kuin kansainvälisillä pääomasijoitusmarkkinoilla on tapana. Tämän kaivoksen osalta täytyy muistaa, että Suomen kaivoslaki lähtee liikkeelle siitä, että kun Suomessa kaivostoimintaa harjoitetaan, niin Suomeen rekisteröidään yritys, joka toimii Suomen lakien mukaan.

Vapaavuori uskoo, että sijoitusyhtiön ollessa mahdollinen omistaja, eivät ympäristöasiat unohdu siltäkään. Vapaavuoren mukaan Talvivaaran tähänastinen historia on nimittäin osoittanut, että kannattavaa liiketoimintaa ei voi tehdä jos ympäristöstä ei pidetä huolta.

– On itsestään selvää, että jokainen joka tähän lähtee mukaan, ymmärtää, että vastuullinen ympäristötoiminta on välttämätön ennakkoehto. Ennen kaikkea senkin takia, kaivos olisi kannattava.

Vapaavuori myöntää, että valtion 15 prosentin omistajuusosuus mahdollisen kaupan jälkeen olisi tietynlainen takuurooli.

– Kyllä valtion tietty takuurooli on siinä, että kannetaan vastuuta mahdollisista ympäristövahingoista ja vastuista, jotka ovat jo syntyneet ennen kaupan tekoa. 

Lue myös:

    Uusimmat