Mainos

Vapaavuori: Talvivaaran vesiongelman ratkaisulla kiire

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) viesti kainuulaisille oli selvä. Talvivaaran vesiongelma on kohta hallitsematon, ellei asialle tehdä mitään.

- Lähiviikkoina ollaan tilanteessa, johon pitää löytää jokin ratkaisu. Sieltä pitää pystyä juoksuttamaan ylimääräisiä vesiä hallitusti pois, Vapaavuori sanoi tänään Kajaanissa.  

Yleisötilaisuudessa Kajaanin kaupunginvaltuustosali oli tupaten täynnä yleisöä, ja lisätuoleja kannettiin kokoushuoneista. Huoli kainuulaisesta luonnosta ja syvä epäluulo kaivosta kohtaan oli helppo havaita.

Vesiasiat kuntoon, jotta kauppa toteutuu

Konkurssipesä on solminut ehdollisen sopimuksen kaupasta brittiläisen sijoitusyhtiön Audley Capitalin kanssa. Sopimuksen voimaantulo edellyttää vesiongelman ratkaisemista ostajaa tyydyttävällä tavalla.   

- Nyt pitää katsoa, miten tästä voidaan mennä eteenpäin. Se pitää pystyä tekemään ympäristön kannalta vastuullisella tavalla. Ei kukaan halua ostaa kaivosta, jossa ei voi harjoittaa kaivostoimintaa. Vesiasiat pitää olla kunnossa, Vapaavuori sanoi.

Alueella arvioidaan olevan varastoituna ylimääräisiä vesiä lähes 9,5 miljoonaa kuutiota.

Talvivaaran konkurssipesää hoidetaan valtion maksamana julkisselvityksenä. Rahaa konkurssipesän toiminnan pyörittämiseen menee 10 miljoonaa euroa kuukaudessa, ja tällä hetkellä piikki on lukemissa 58,5 miljoonaa euroa.

Purkuputkella ei ole lupaa

Kiistellyn purkuputken ympäristölupaa odotetaan tämän kuukauden aikana Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Julkisselvittäjä Jan Salmisen mukaan kaivoksella varaudutaan jo tulevaan.   

- Neuvottelut työntekijöiden sopimuksien jatkoista ovat parhaillaan meneillään. Tarvitsemme koko henkilöstöä myös toukokuun jälkeen.   

Julkisselvitykseen liittyvän erikoistilintarkastuksen uskotaan tuovan lisävaloa konkurssiin menneen yhtiön rahankäytöstä vielä tämän kevään aikana.   

- Tämän kevään aikana valmistuu erityistilintarkastuksen tarkastusraportti. Jos tarvetta ilmenee, niin pesä ryhtyy tarvittaviin toimiin, Salminen kertoi.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja