Mainos

Vapaavuori: Takeita STX:n Turun telakan kaupasta ei ole

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan valtio sopi saksalaisen Meyer Werftin kanssa jo viime vuoden puolella, että ne ryhtyvät neuvottelemaan Turun telakan ostamisesta.

Neuvottelut korealaisen STX:n kanssa ovat hänen mukaansa olleet vaivalloiset ja hitaat. Vielä on epäselvää, haluaako yhtiö myydä Turun ja Ranskan telakat yhdessä vai erikseen.

Saksalainen vanha perheyhtiö

Meyer Werft on saksalainen vuonna 1795 perustettu perheyhtiö ja osa Meyer Neptun -konsernia.

Meyer Werftin telakka toimii Papenburgissa Luoteis-Saksassa Emsjoen rannalla ja tytäryhtiön Neptunen telakka Rostockissa Itämeren rannalla.

Telakalla on Papenburgissa yli 3 000 työntekijää. 

Meyer Werft on rakentanut vuosien varrella 37 loistoristeilijää, joista viimeksi valmistui tammikuussa 324-metrinen Norwegian Getaway Norwegian Cruise Linelle.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että sen tilauskirjassa on kaksi laivaa Norwegian Cruise Linelle, kolme risteilyalusta Royal Caribbean Internationalille ja kaksi laivaa Star Cruisesille, jotka työllistävät telakkaa vuoteen 2017.

Meyer Werft on rakentanut myös autolauttoja, karjankuljetusaluksia ja roro-laivoja sekä kaasutankkereita.

– Pystyimme tänään sopimaan siitä, että osin myös neuvotteluiden vauhdittamiseksi voimme tämän julkistaa, Vapaavuori kertoi eduskunnan kyselytunnilla.

Takeita kaupan toteutumisesta ei hänen mukaansa ole. Tarkoituksena on pelastaa osaaminen, jota Turun telakalla on.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi asiasta ja arvosteli perussuomalaisia ja keskustaa siitä, että ne eivät olleet nostaneet asiaa esiin.

– Hiljaisuus tämänpäiväisestä telakkauutisesta suorastaan sattuu korvissa, Orpo moitti.

"Ei ajoitettu SDP:n kokouksen alle"

Elinkeinoministeri Vapaavuori kiistää, että telakkaneuvotteluiden julkistus olisi tarkoituksella ajoitettu SDP:n puheenjohtajavalinnan ratkaisuhetkiin.

Vapaavuoren mukaan talouspoliittinen ministerivaliokunta on tiennyt neuvotteluista jo kuukausia. Myös puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja työministeri Lauri Ihalainen (sd.) ovat valiokunnan jäseniä. Vapaavuori sanoo, että tieto neuvotteluista olisi tullut julkisuuteen jo paljon aiemmin, jos asia olisi kytketty puoluepolitiikkaan.

Vapaavuoren mukaan neuvotteluiden julkistamisesta päätettiin saksalaisen Meyer Werftin kanssa tänään käydyissä neuvotteluissa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.