Mainos

Vapaavuori Olkiluodosta: ”Merkittävä määrä epävarmuustekijöitä”

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori huomauttaa, että ranskalaisen Arevan Olkiluoto-hankkeeseen liittyy paljon epävarmuutta.

Areva ilmoitti vihdoin tänään, että kolmosreaktori tuottaa sähköä vasta loppuvuonna 2018. Olkiluoto3 myöhästyy noin yhdeksän vuotta alkuperäisestä aikataulusta, ja tämä hidastaa myös nelosreaktorin etenemistä.

Elinkeinoministeriö selvittää nyt, voiko TVO saada ydinvoimaluvalleen viiden vuoden jatkoajan.

– On tietenkin positiivista, että megaluokan hankkeessa pitkän ajan jälkeen on taas joku selkeä aikataulu. Pitää muistaa, että 2018 loppuvuosi on aika kaukana tulevaisuudessa, ja siihenkin tietenkin liittyy merkittävä määrä epävarmuustekijöitä. Kuten olemme huomanneet jo tänään, TVO on jo kritisoinut sitä, että se on liian kaukana tulevaisuudessa, Vapaavuori sanoo.

Vihreät: "Ei siitä mitään tule"

Vihreille Olkiluodon aikatauluongelmat tulevat hyvään aikaan.

– Hirveän shokeeraavaa, että he eivät saa yhtä rakennustyömaata toimimaan, mutta sehän kertoo siitä, kuinka suurissa vaikeuksissa ydinvoimahankkeet ylipäätään ovat. Lisälupia ei pitäisi myöntää, näpäyttää vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Alanko-Kahiluodon mukaan TVO:lle ei missään tapauksessa pidä myöntää jatkoaikaa.

– Nyt on jo nähty, että ei siitä hommasta mitään tule.

Olkiluodon omistaja Teollisuuden Voima (TVO) ilmoitti tänään tiedotteessa, ettei se hyväksy Arevan aikataulua, vaan katsoo, että aikataulua pitäisi nopeuttaa.

TVO:n mukaan yhteistyö sujuu edelleen, vaikka yhtiöillä on miljardiriita myöhästymisestä.

– Näistä viiveistä ja viiveen aiheuttamista lisäkustannuksista yhtiöiden välillä on iso välimiesmenettely menossa. Ehkä se vähän heijastuu tähän Arevan tiedotteen sanamuotoihinkin, sanoo TVO:n projektinjohtaja Jouni Silvennoinen.

Arevan tiedotteen mukaan projektin viimeaikaiset viivästymiset ovat johtuneet pääosin siitä, että reaktorin automaatiojärjestelmille on haettu hyväksyntää, mikä saatiin huhtikuussa. Tätä edelsivät neljä vuotta kestäneet neuvottelut TVO:n kanssa. 

Ministeriön esitys ydinvoimaluvista tulee syyskuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.