Vapaavuori luottaa Talvivaaraan: ”Syyttelystä siirrytty ongelman ratkaisemiseen”

Talvivaara aloittaa lähipäivinä kaivosalueelle kertyneiden vesien juoksutukset Oulujoen vesistöön poikkeusluvan turvin.

Kaivoksella vieraillut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) arvioi, että ympäristön kannalta on vihdoinkin päästy ongelmien ratkaisuun.

Talvivaara neutraloi parhaillaan lähinnä kalkilla kaivosalueella olevia ylimääräisiä vesiä. Käsittelyn jälkeen vedet ovat yhtiön mukaan ympäristölupien vaatimassa kunnossa.

Käytännössä ne ovat samanlaisia puhdistettuja jätevesiä, joita kaivosyhtiö on jo aiemmin päästänyt luontoon, kun kaivoksen toiminta oli vielä normaalitilanteessa ennen viime marraskuussa sattunutta kipsisakka-altaan vuotoa.

Ylijäämävesien juoksutus alkaa todennäköisesti keskiviikkona Oulujoen suuntaan.

– Vielä siellä ei ole käsiteltynä suuria määriä, mutta me voidaan nyt hitaasti johtaa näitä vesiä pohjoiseen, kertoi Talvivaaran vesienhallinnan johtaja Maija Vidqvist.

Etelän suuntaan Vuoksen vesistöön on kaivettu ihan omia juoksutusojia, joilla ylijäämävedet ohjataan aiemmin rasittuneiden valuma-alueiden ohi. Myös etelän suuntaan juoksutukset alkavat loppuviikosta.

Elinkeinoministeri Vapaavuori oli näkemäänsä tyytyväinen.

– Nyt huomio kohdistuu tärkeimpään asiaan. Syyttelyn ja voivottelun tilanteesta on siirrytty ongelman ratkaisemiseen, jossa me suomalaiset olemme perinteisesti hyviä, Vapaavuori uskoi.

Perä: Juoksutuksia ei keskeytetä

Toimitusjohtaja Pekka Perä arvioi ministerivierailulla, että valituksista huolimatta viranomaiset eivät keskeytä Kainuun Ely-keskuksen sallimia juoksutuksia.

Perän mielestä viranomaiset ymmärtävät, että se johtaisi riskien moninkertaistumiseen entisestään. Viranomaiset ovat siis vähän selkä seinää vasten.

– Onko tilanne se, että viranomaisilla ei ole vaihtoehtoja?

– Aina on vaihtoehtoja, mutta tottai kai lähtökohta on se, että haetaan vaihtoehdoista paras, Vapaavuori vakuutti.

Kaivosyhtiön uusi vesienhallintajohtaja Vidqvist aikoo uudistaa kaivosalueen vesienkäsittelyn perusteellisesti. Se kun on tuonut matkan varrella monta yllätystä kaikille, sekä kaivosyhtiölle että lupaviranomaisille.

- Me keräämme kaikki sadevedet ja hulevedet erillisiin käsittelyihin. Ne vedet, jotka eivät ole päässeet metallipitoisen malmin tai muun alueen kanssa kosketuksiin, padotaan kokonaan erikseen. Tämä merkittävästi vähentää alueelle jäävien likasten vesien määrää, Vidqvist lupaa.

Suurin virheoletus oli aikanaan se, että vesien haihdunta kaivosalueelta arvioitiin aivan liian suureksi ja sadevesien määrä puolestaan liian pieneksi.

Tähän virhevipuun menivät myös viranomaiset, koska aiempaa kokemusta samanlaisesta mittakaavasta ei ollut olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat